Pregled bibliografske jedinice broj: 654459
Mogućnosti suzbijanja neugodnog mirisa mesa po nerastu u populacijama svinja Republike Hrvatske
Mogućnosti suzbijanja neugodnog mirisa mesa po nerastu u populacijama svinja Republike Hrvatske // 48th Croatian & 8th International Symposium on Agriculture, Book of Abstracts / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 282-282 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 654459 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti suzbijanja neugodnog mirisa mesa po
nerastu u populacijama svinja Republike Hrvatske
(Possibilities of avoiding boar taint in pig
populations in the Republic of Croatia)
Autori
Lukić, Boris ; Kušec, Goran ; Đurkin, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
48th Croatian & 8th International Symposium on Agriculture, Book of Abstracts
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 282-282
ISBN
978-953-7871-07-9
Skup
48th Croatian & 8th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
neugodan miris mesa ; genomska selekcija ; polimorfizmi ; svinje
(boar taint ; genomic selection ; polymorphisms ; pigs)
Sažetak
Neugodan miris i okus mesa je pojava koja nastaje termičkom obradom mesa spolno zrelih muških svinja. U stočarskom uzgoju, kastracija muških svinja dugi je niz godina uobičajena veterinarska mjera koja se primjenjuje radi izbjegavanja ove nepoželjne pojave. Osim preventivnog djelovanja na pojavu neugodnog mirisa, kastriranjem su životinje manje agresivne te se njihovo ponašanje lakše kontrolira. S druge pak strane, kastriranjem životinja nepovoljno se djeluje na neka važna proizvodna svojstva kao što su dnevni prirast, konverzija hrane i mesnatost polovica. Uz navedene nedostatke, u posljednjih desetak godina kastriranje je kritizirano od strane svjetskih udruga za dobrobit životinja, stoga je u zemljama Europske unije kastracija od 1. siječnja 2012. trebala biti izvođena uz primjenu anestetika, dok je krajnji cilj u potpunosti isključiti kastraciju do 2018. godine. Selekcija primjenom genomskih informacija je, dugoročno promatrajući, najprihvatljivija metoda u prevenciji ove pojave. Između dva kemijska spoja, odgovornih za neugodan miris - skatola i androstenona, postoji niska genetska korelacija i visoki heritabilitet što predstavlja snažnu osnovu za provođenje selekcije. Metode novih generacija sekvenciranja genoma s visokom gustoćom polimorfizama jednog nukleotida (engl. SNP- Single Nucleotide Polymorphisms) i nižim troškovima omogućuju da genomska selekcija postane komercijalno ostvariva i učinkovita mogućnost u izbjegavanju neugodnog mirisa mesa nerasta u populacijama svinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek