Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 654459

Mogućnosti suzbijanja neugodnog mirisa mesa po nerastu u populacijama svinja Republike Hrvatske


Lukić, Boris; Kušec, Goran; Đurkin, Ivona
Mogućnosti suzbijanja neugodnog mirisa mesa po nerastu u populacijama svinja Republike Hrvatske // 48th Croatian & 8th International Symposium on Agriculture, Book of Abstracts / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 282-282 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 654459 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti suzbijanja neugodnog mirisa mesa po nerastu u populacijama svinja Republike Hrvatske
(Possibilities of avoiding boar taint in pig populations in the Republic of Croatia)

Autori
Lukić, Boris ; Kušec, Goran ; Đurkin, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
48th Croatian & 8th International Symposium on Agriculture, Book of Abstracts / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 282-282

ISBN
978-953-7871-07-9

Skup
48th Croatian & 8th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
neugodan miris mesa ; genomska selekcija ; polimorfizmi ; svinje
(boar taint ; genomic selection ; polymorphisms ; pigs)

Sažetak
Neugodan miris i okus mesa je pojava koja nastaje termičkom obradom mesa spolno zrelih muških svinja. U stočarskom uzgoju, kastracija muških svinja dugi je niz godina uobičajena veterinarska mjera koja se primjenjuje radi izbjegavanja ove nepoželjne pojave. Osim preventivnog djelovanja na pojavu neugodnog mirisa, kastriranjem su životinje manje agresivne te se njihovo ponašanje lakše kontrolira. S druge pak strane, kastriranjem životinja nepovoljno se djeluje na neka važna proizvodna svojstva kao što su dnevni prirast, konverzija hrane i mesnatost polovica. Uz navedene nedostatke, u posljednjih desetak godina kastriranje je kritizirano od strane svjetskih udruga za dobrobit životinja, stoga je u zemljama Europske unije kastracija od 1. siječnja 2012. trebala biti izvođena uz primjenu anestetika, dok je krajnji cilj u potpunosti isključiti kastraciju do 2018. godine. Selekcija primjenom genomskih informacija je, dugoročno promatrajući, najprihvatljivija metoda u prevenciji ove pojave. Između dva kemijska spoja, odgovornih za neugodan miris - skatola i androstenona, postoji niska genetska korelacija i visoki heritabilitet što predstavlja snažnu osnovu za provođenje selekcije. Metode novih generacija sekvenciranja genoma s visokom gustoćom polimorfizama jednog nukleotida (engl. SNP- Single Nucleotide Polymorphisms) i nižim troškovima omogućuju da genomska selekcija postane komercijalno ostvariva i učinkovita mogućnost u izbjegavanju neugodnog mirisa mesa nerasta u populacijama svinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Ivona Djurkin Kušec (autor)

Avatar Url Goran Kušec (autor)

Avatar Url Boris Lukić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lukić, Boris; Kušec, Goran; Đurkin, Ivona
Mogućnosti suzbijanja neugodnog mirisa mesa po nerastu u populacijama svinja Republike Hrvatske // 48th Croatian & 8th International Symposium on Agriculture, Book of Abstracts / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 282-282 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Lukić, B., Kušec, G. & Đurkin, I. (2013) Mogućnosti suzbijanja neugodnog mirisa mesa po nerastu u populacijama svinja Republike Hrvatske. U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)48th Croatian & 8th International Symposium on Agriculture, Book of Abstracts.
@article{article, author = {Luki\'{c}, Boris and Ku\v{s}ec, Goran and \DJurkin, Ivona}, year = {2013}, pages = {282-282}, keywords = {neugodan miris mesa, genomska selekcija, polimorfizmi, svinje}, isbn = {978-953-7871-07-9}, title = {Mogu\'{c}nosti suzbijanja neugodnog mirisa mesa po nerastu u populacijama svinja Republike Hrvatske}, keyword = {neugodan miris mesa, genomska selekcija, polimorfizmi, svinje}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Hrvatska} }
@article{article, author = {Luki\'{c}, Boris and Ku\v{s}ec, Goran and \DJurkin, Ivona}, year = {2013}, pages = {282-282}, keywords = {boar taint, genomic selection, polymorphisms, pigs}, isbn = {978-953-7871-07-9}, title = {Possibilities of avoiding boar taint in pig populations in the Republic of Croatia}, keyword = {boar taint, genomic selection, polymorphisms, pigs}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font