Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 654122

Antioksidativnost polena


Aličić, Damir; Jašić, Midhat; Šubarić, Drago; Pašalić, Hatidža
Antioksidativnost polena // Zbornik sažetaka i radova sa Šestog međunarodnog simpozija Hranom do zdravlja / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2013. str. 20-21 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 654122 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativnost polena
(Antioxidant properties of polen)

Autori
Aličić, Damir ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Pašalić, Hatidža

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka i radova sa Šestog međunarodnog simpozija Hranom do zdravlja / Jašić, Midhat - Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2013, 20-21

Skup
Šesti međunarodni simpozij Hranom do zdravlja

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
polen; antioksidativni kapacitet; polifenoli; botaničko porijeklo; analize polena
(pollen; antioxidant capacity; polyphenols; botanical origin; pollen analysis)

Sažetak
Danas se polen najčešće koristi u narodnoj medicini, a njegovi farmakološki učinci nisu još naučno utemeljeni. Sastav i hemija polena još uvijek nisu standardizovani niti definirani farmakopejom, te mogu varirati uslijed njegovog botaničkog i geografskog porijekla, odnosno biljne vrste, ekoloških uvjeta, starosti i nutritivnog statusa biljke. Zbog toga i vrsta polena zavisi od dostupne pčelinje ispaše i vrste biljaka koje pčele posjećuju. Uglavnom je monoflornog porijekla sa manjim primjesama polenovih zrnaca drugih vrsta biljaka. Identifikacija polenovih zrnaca se utvrđuje melisopalinološkom analizom uzimajući u obzir razlike u boji i njegove karakteristične morfološke osobine. Polen uzet iz dva različita ekološka staništa uvijek se bitno razlikuje po svom sastavu. Polen sadrži nutritivne i esencijalne supstance, ali također i značajne količine polifenolnih supstanci, uglavnom flavonoida, koji se smatraju glavnim sastojcima polena te se mogu koristiti za uspostavljanje kvaliteta standarda u za kontrolu njegovog kvaliteta. (...)

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Aličić, Damir; Jašić, Midhat; Šubarić, Drago; Pašalić, Hatidža
Antioksidativnost polena // Zbornik sažetaka i radova sa Šestog međunarodnog simpozija Hranom do zdravlja / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2013. str. 20-21 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Aličić, D., Jašić, M., Šubarić, D. & Pašalić, H. (2013) Antioksidativnost polena. U: Jašić, M. (ur.)Zbornik sažetaka i radova sa Šestog međunarodnog simpozija Hranom do zdravlja.
@article{article, author = {Ali\v{c}i\'{c}, Damir and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Pa\v{s}ali\'{c}, Hatid\v{z}a}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2013}, pages = {20-21}, keywords = {polen, antioksidativni kapacitet, polifenoli, botani\v{c}ko porijeklo, analize polena}, title = {Antioksidativnost polena}, keyword = {polen, antioksidativni kapacitet, polifenoli, botani\v{c}ko porijeklo, analize polena}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Ali\v{c}i\'{c}, Damir and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Pa\v{s}ali\'{c}, Hatid\v{z}a}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2013}, pages = {20-21}, keywords = {pollen, antioxidant capacity, polyphenols, botanical origin, pollen analysis}, title = {Antioxidant properties of polen}, keyword = {pollen, antioxidant capacity, polyphenols, botanical origin, pollen analysis}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font