Pregled bibliografske jedinice broj: 654122
Antioksidativnost polena
Antioksidativnost polena // Zbornik sažetaka i radova sa Šestog međunarodnog simpozija Hranom do zdravlja / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2013. str. 20-21 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 654122 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativnost polena
(Antioxidant properties of polen)
Autori
Aličić, Damir ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Pašalić, Hatidža
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka i radova sa Šestog međunarodnog simpozija Hranom do zdravlja
/ Jašić, Midhat - Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2013, 20-21
Skup
Šesti međunarodni simpozij Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
polen; antioksidativni kapacitet; polifenoli; botaničko porijeklo; analize polena
(pollen; antioxidant capacity; polyphenols; botanical origin; pollen analysis)
Sažetak
Danas se polen najčešće koristi u narodnoj medicini, a njegovi farmakološki učinci nisu još naučno utemeljeni. Sastav i hemija polena još uvijek nisu standardizovani niti definirani farmakopejom, te mogu varirati uslijed njegovog botaničkog i geografskog porijekla, odnosno biljne vrste, ekoloških uvjeta, starosti i nutritivnog statusa biljke. Zbog toga i vrsta polena zavisi od dostupne pčelinje ispaše i vrste biljaka koje pčele posjećuju. Uglavnom je monoflornog porijekla sa manjim primjesama polenovih zrnaca drugih vrsta biljaka. Identifikacija polenovih zrnaca se utvrđuje melisopalinološkom analizom uzimajući u obzir razlike u boji i njegove karakteristične morfološke osobine. Polen uzet iz dva različita ekološka staništa uvijek se bitno razlikuje po svom sastavu. Polen sadrži nutritivne i esencijalne supstance, ali također i značajne količine polifenolnih supstanci, uglavnom flavonoida, koji se smatraju glavnim sastojcima polena te se mogu koristiti za uspostavljanje kvaliteta standarda u za kontrolu njegovog kvaliteta. (...)
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Drago Šubarić
(autor)