Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 654118

Nusproizvodi iz prehrambene industrije kao sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane


Šubarić, Drago; Ačkar, Đurđica; Miličević, Borislav; Jašić, Midhat
Nusproizvodi iz prehrambene industrije kao sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane // Zbornik sažetaka i radova sa šestog međunarodnog simpozija Hranom do zdravlja / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2013. str. 3-3 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 654118 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nusproizvodi iz prehrambene industrije kao sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane
(Food industry by-products as raw materials in functional food production)

Autori
Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica ; Miličević, Borislav ; Jašić, Midhat

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka i radova sa šestog međunarodnog simpozija Hranom do zdravlja / Jašić, Midhat - Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2013, 3-3

Skup
Šesti međunarodni simpozij Hranom do zdravlja

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2013

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
nusproizvodi prehrambene industrije; funkcionalni proizvodi; vlakna; ß-glukan; antioksidansi
(food industry by-products; functional food; fiber; ß-glucan; antioxidants)

Sažetak
Suvremeni problem zapadne civilizacije su prekomjerna tjelesna masa i pretilost te dijabetes, kardiovaskularne bolesti, maligna oboljenja i razni poremećaji koji su u uskoj vezi s nepravilnom prehranom. Kako je teško utjecati na prehrambene navike potrošača, današnja prehrambena industrija razvija nove proizvode tipa kruha, tjestenine, snack proizvoda i sl., koje konzumira široka populacija, obogaćene sastojcima koji su slabo zastupljeni u svakodnevnoj prehrani (vlakna, omega 3- i 6- masne kiseline, antioksidansi, vitamini, ß-glukan…) i funkcionalne proizvode, koji imaju dokazan pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. Nusproizvodi prehrambene industrije, poput tropa jabuke, nusproizvoda iz prerade šećerne repe, i pivskog tropa bogat su izvor polifenola, vlakana i ß-glukana. Trop grožđa iz proizvodnje vina bogat je izvor polifenola. Pogača od proizvodnje ulja iz različitih uljarica također je bogata antioksidansima, kao i esencijalnim masnim kiselinama. Ovo su tek neki prmjeri nusproizvoda koji imaju veliki potencijal primjene u proizvodnji funkcionalnih i obogaćenih proizvoda, a njihovim korištenjem, pored dobivanja prirodnih dodataka, rješava se i problem zbrinjavanja velike količine otpada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Ačkar, Đurđica; Miličević, Borislav; Jašić, Midhat
Nusproizvodi iz prehrambene industrije kao sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane // Zbornik sažetaka i radova sa šestog međunarodnog simpozija Hranom do zdravlja / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2013. str. 3-3 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Šubarić, D., Ačkar, Đ., Miličević, B. & Jašić, M. (2013) Nusproizvodi iz prehrambene industrije kao sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane. U: Jašić, M. (ur.)Zbornik sažetaka i radova sa šestog međunarodnog simpozija Hranom do zdravlja.
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and A\v{c}kar, \DJur\djica and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2013}, pages = {3-3}, keywords = {nusproizvodi prehrambene industrije, funkcionalni proizvodi, vlakna, ß-glukan, antioksidansi}, title = {Nusproizvodi iz prehrambene industrije kao sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane}, keyword = {nusproizvodi prehrambene industrije, funkcionalni proizvodi, vlakna, ß-glukan, antioksidansi}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and A\v{c}kar, \DJur\djica and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2013}, pages = {3-3}, keywords = {food industry by-products, functional food, fiber, ß-glucan, antioxidants}, title = {Food industry by-products as raw materials in functional food production}, keyword = {food industry by-products, functional food, fiber, ß-glucan, antioxidants}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font