Pregled bibliografske jedinice broj: 654118
Nusproizvodi iz prehrambene industrije kao sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane
Nusproizvodi iz prehrambene industrije kao sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane // Zbornik sažetaka i radova sa šestog međunarodnog simpozija Hranom do zdravlja / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2013. str. 3-3 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 654118 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nusproizvodi iz prehrambene industrije kao sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane
(Food industry by-products as raw materials in functional food production)
Autori
Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica ; Miličević, Borislav ; Jašić, Midhat
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka i radova sa šestog međunarodnog simpozija Hranom do zdravlja
/ Jašić, Midhat - Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2013, 3-3
Skup
Šesti međunarodni simpozij Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2013
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
nusproizvodi prehrambene industrije; funkcionalni proizvodi; vlakna; ß-glukan; antioksidansi
(food industry by-products; functional food; fiber; ß-glucan; antioxidants)
Sažetak
Suvremeni problem zapadne civilizacije su prekomjerna tjelesna masa i pretilost te dijabetes, kardiovaskularne bolesti, maligna oboljenja i razni poremećaji koji su u uskoj vezi s nepravilnom prehranom. Kako je teško utjecati na prehrambene navike potrošača, današnja prehrambena industrija razvija nove proizvode tipa kruha, tjestenine, snack proizvoda i sl., koje konzumira široka populacija, obogaćene sastojcima koji su slabo zastupljeni u svakodnevnoj prehrani (vlakna, omega 3- i 6- masne kiseline, antioksidansi, vitamini, ß-glukan…) i funkcionalne proizvode, koji imaju dokazan pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. Nusproizvodi prehrambene industrije, poput tropa jabuke, nusproizvoda iz prerade šećerne repe, i pivskog tropa bogat su izvor polifenola, vlakana i ß-glukana. Trop grožđa iz proizvodnje vina bogat je izvor polifenola. Pogača od proizvodnje ulja iz različitih uljarica također je bogata antioksidansima, kao i esencijalnim masnim kiselinama. Ovo su tek neki prmjeri nusproizvoda koji imaju veliki potencijal primjene u proizvodnji funkcionalnih i obogaćenih proizvoda, a njihovim korištenjem, pored dobivanja prirodnih dodataka, rješava se i problem zbrinjavanja velike količine otpada.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek