Pregled bibliografske jedinice broj: 653794
Količina nitrata u salati, cikli i jabuci
Količina nitrata u salati, cikli i jabuci, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 653794 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina nitrata u salati, cikli i jabuci
(The amount of nitrate in lettuce, beetroot and apple)
Autori
Bradaš, Milijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2012
Stranica
32
Mentor
Petek, Marko
Ključne riječi
nitrati; salata; cikla; jabuka
(nitrates; lettuce; beetroot; apple)
Sažetak
Glavni prehrambeni izvori nitrata su povrće i voće. Nitrat se prirodno pojavljuje kao spoj, ali i kao odobreni dodatak hrani. Koristi se kao gnojivo u gnojidbi poljoprivrednih kultura, kada često postaje onečišćivač okoliša zbog brzog ispiranja u vodotoke. Prekomjerna dušična gnojidba može smanjiti kvalitetu voća i povrća, zbog nakupljanja štetnih nitrata. Akumulacija nitrata u biljnom tkivu ovisi o velikom broju čimbenika - uvjetima okoline, razlikama u genetskim osobinama vrste i kultivara, a važnu ulogu igra pH reakcija tla. Tako je u kiselim tlima bolje primanje nitratnog iona. Zakonskom regulativom i pravilnicima nastoji se osim kontrolirane uporabe mineralnih gnojiva, regulirati i uporaba naizgled bezopsanih organskih gnojiva. Nakon niza istraživanja o fiziološkom utjecaju nitrata na ljudsko zdravlje, znanstvenici imaju podjeljenja mišljenja, a novija istraživanja upućuju na pozitivne učinke, kad je riječ o primjerenim količinama. Cilj ovog istraživanja je bio analizirati uzorke povrća i voća (zelenu salatu, ciklu i jabuku) i odrediti količinu nitrata. Rezultati koji su usljedili nakon kemijskih analiza, pokazuju da je najveći akumulator nitrata bila salata, nešto manji cikla, dok ih plod jabuke nije sadržavao.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)