Pregled bibliografske jedinice broj: 653736
Primjena ultrazvuka visokog intenziteta u ekstrakciji β - glukana
Primjena ultrazvuka visokog intenziteta u ekstrakciji β - glukana, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 653736 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ultrazvuka visokog intenziteta u ekstrakciji β - glukana
(Application of ultrasound of high intensity for β - glucan extraction)
Autori
Iličić, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2013
Stranica
59
Mentor
Ćurić, Duška
Neposredni voditelj
Ćurić, Duška
Ključne riječi
β - glukan; ječmene posije; zobene posije; ultrazvuk; ekstrakcija
(β - glucan; barley oat; oat bran; ultrasound; exstraction)
Sažetak
U ovom radu je opisana i uspoređena uspješnost ekstrakcije β – glukana iz ječmenih i zobenih posija konvencionalne metode mehaničkom ekstrakcijom i ekstrakcijom pomoću ultrazvuka. Tijekom ekstrakcije ultrazvukom visokog intenziteta mijenjani su parametri ekstrakcije (vrijeme, temperatura, amplituda) kako bi se utvrdilo kako ti parametri utječu na uspješnost ekstrakcije. Dobiveni rezultati su pokazali da na uspješnost ekstrakcije β – glukana iz zobenih posija imaju značajan utjecaj temperatura, dok kod ekstrakcije β – glukana iz ječmenih posija značajan utjecaj imaju temperatura ekstrakcije na kvadrat i amplituda ekstrakcije korištenog ultrazvuka na kvadrat. Iz ovih rezultata izvedene su jednadžbe ovisnosti količine ekstrahiranog β – glukana o zadanim parametrima. Istraživanje je rezultiralo matematičkim modelom koji opisuje utjecaj uvjeta ultrazvučne ekstrakcije na uspješnost ekstrakcije β – glukana. Rezultati su pokazali da i kod ječmenih i zobenih posija uspješnost ekstrakcije se povećava promjenom odgovarajućih uvjeta ultrazvučnog tretmana u odnosu na konvencionalnu ekstrakciju. To se posebno odnosi na ječmene posije.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija