Pregled bibliografske jedinice broj: 653667
Mlijeko i mliječni proizvodi u prehrani djece mlađe školske dobi
Mlijeko i mliječni proizvodi u prehrani djece mlađe školske dobi, 2013., diplomski rad, diplomski, Učiteljski fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 653667 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mlijeko i mliječni proizvodi u prehrani djece mlađe školske dobi
(Milk and dairy products in the diet of children of younger school age)
Autori
Matovina, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Učiteljski fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
08.11
Godina
2013
Stranica
61
Mentor
Bogut, Irella
Neposredni voditelj
Užarević, Zvonimir
Ključne riječi
mlijeko i mliječni proizvodi; prehrana; zdravlje; škola; anketa
(milk and dairy products; diet; health; school; survey)
Sažetak
Pravilna i raznolika prehrana važna je od ranog djetinjstva te je ključna za rast i razvoj djeteta. Prehrana školske djece mora biti kompletna i bogata, a to podrazumijeva unos ugljikohidrata, bjelančevina, masti, vitamina, minerala i vode. Za održavanje zdravlja djeci su potrebni mnogi sastojci koji hranom moraju biti uneseni u organizam. Mlijeko i mliječni proizvodi pripadaju skupini osnovnih nezamjenjivih namirnica u prehrani, te bi pravilna i uravnotežena prehrana trebala uključivati tri mliječna obroka na dan. Svi su sastojci mlijeka posebno važni. Bjelančevine mlijeka sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne za građu tkiva, enzima i hormona u ljudskom organizmu. Laktoza potiče rad crijeva i tako olakšava probavu masti, bjelančevina i drugih hranjivih tvari. Mliječna mast u mlijeku najveći je izvor energije. Mlijeko i mliječni proizvodi glavni su izvor kalcija, fosfora, magnezija te vitamina A, B2, B12, C i D. Cilj diplomskog rada bio je istražiti koriste li učenici mlađe školske dobi u svojoj prehrani mlijeko i mliječne proizvode i kojoj mjeri te smatraju li mlijeko i mliječne proizvode zdravima. Kao instrument istraživanja korištena je anonimna anketa koja se sastojala od deset pitanja. Uzorak su činila ukupno 103 učenika. Rezultati ankete pokazali su neke očekivane, ali i neke neočekivane odgovore. Odgovori su većinom bili slični za sve učenike. Učenici smatraju mlijeko i mliječne proizvode zdravim namirnicama. Anketa je pokazala i da učenici u svojoj prehrani više koriste mlijeko, dok ostale mliječne proizvode (jogurt, sir, maslac, vrhnje i sladoled) koriste rjeđe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Pedagogija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek