Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 653412

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva kukuruznog, pšeničnog i rižinog škroba


Hrstić, Ana
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva kukuruznog, pšeničnog i rižinog škroba, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 653412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva kukuruznog, pšeničnog i rižinog škroba
(Effect of high intensity ultrasound on the phisical properties of corn, wheat and rice starch)

Autori
Hrstić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2013

Stranica
44

Mentor
Ćurić, Duška

Neposredni voditelj
Ćurić, Duška

Ključne riječi
ultrazvuk; škrobna pasta; bubrenje; tekstura; viskoznost
(ultrasound; starch paste; swelling; texure; viscosity)

Sažetak
Sve veća osviještenost potrošača o kvaliteti hrane dovela je do razvoja i primjene novih netermalnih tehnologija u procesiranju hrane pa tako dolazi i do sve veće upotrebe i razvoja tehnologije ultrazvuka. U ovom radu je ispitan učinak tretiranja kukuruznih, pšeničnih i rižinih škrobnih pasta ultrazvukom visokog intenziteta, snage 400 W, frekvencije 24KHz, pri 20%, 60% i 100% amplitude, u vremenu od jedne i dvije minute. Utjecaj ultrazvuka na svojstva škrobne paste utvrđen je određivanjem sposobnosti bubrenja granula škroba, prividne viskoznosti, otpornosti na zamrzavanje, tvrdoće škrobnih gelova i snimanjem mikrofotografija tretiranih uzoraka. Rezultati su pokazali da ultrazvuk visokog intenziteta različito utječe na svojstva škrobnih pasti različitog botaničkog podrijetla (kukuruz, pšenica, riža) te poboljšava sposobnosti bubrenja škrobnih granula i kod nekih vrsta može biti koristan pri poboljšavanju otpornosti na zamrzavanje.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Duška Ćurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hrstić, Ana
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva kukuruznog, pšeničnog i rižinog škroba, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hrstić, A. (2013) 'Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva kukuruznog, pšeničnog i rižinog škroba', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrsti\'{c}, Ana}, year = {2013}, pages = {44}, keywords = {ultrazvuk, \v{s}krobna pasta, bubrenje, tekstura, viskoznost}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva kukuruznog, p\v{s}eni\v{c}nog i ri\v{z}inog \v{s}kroba}, keyword = {ultrazvuk, \v{s}krobna pasta, bubrenje, tekstura, viskoznost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrsti\'{c}, Ana}, year = {2013}, pages = {44}, keywords = {ultrasound, starch paste, swelling, texure, viscosity}, title = {Effect of high intensity ultrasound on the phisical properties of corn, wheat and rice starch}, keyword = {ultrasound, starch paste, swelling, texure, viscosity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font