Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 653336

Hranidbena vrijednost puževa


Lucević, Zoran
Hranidbena vrijednost puževa, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 653336 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidbena vrijednost puževa
(Nutritive value of snails)

Autori
Lucević, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.07

Godina
2013

Stranica
25

Mentor
Piria, Marina

Ključne riječi
hranidbena vrijednost; puž
(nutritive value; snail)

Sažetak
Upotreba mesa puža u ljudskoj prehrani, u odnosu na ostale vrste mesa, vrlo je mala. Meso puževa je teško klasificirati što utječe na kupca koji misli da je najbolje ne jesti ono što još nije dobro provjereno. Drugi razlog je slaba ponuda proizvoda. Ponekad se koristi i kao luksuzna roba, rezervirana samo za elitu. Puževe su jeli Grci i Rimljani te ih i uzgajali u tu svrhu. U Republici Hrvatskoj potrošnja puževog mesa je zanemariva, dok se svijetu stalno povećava, a u pojedinim zemljama predstavlja nacionalni specijalitet. Prema kemijskom sastavu mesa i njegovoj probavljivosti, moramo opovrgnuti tvrdnje da su nejestivi. Ovaj mekušac siromašan masnoćama, bogat bjelančevinama, njegovo meso sadrži puno mineralnih soli i esencijalnih aminokiselina. Puž je niskokalorična hrana. Dakle, puževi se smatraju dijetetskom namirnicom visoke kakvoće. Dijetolozi i nutricionisti preporučuju uvrštavanje te namirnice u uravnoteženu, niskokaloričnu prehranu. S dijetalne točke gledišta, puž se može jesti za vrijeme bolničkih liječenja, te u dijetama za snižavanja tjelesne težine. Za puževe se vežu i afrodizijačka svojstva. Iz svega navedenog proizlazi da puž zadovoljava sve uvjete za dobru hranu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782739-2746 - Biološki aspekti u slatkovodnom ribarstvu i lovstvu (Treer, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Piria (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lucević, Zoran
Hranidbena vrijednost puževa, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Lucević, Z. (2013) 'Hranidbena vrijednost puževa', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lucevi\'{c}, Zoran}, year = {2013}, pages = {25}, keywords = {hranidbena vrijednost, pu\v{z}}, title = {Hranidbena vrijednost pu\v{z}eva}, keyword = {hranidbena vrijednost, pu\v{z}}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lucevi\'{c}, Zoran}, year = {2013}, pages = {25}, keywords = {nutritive value, snail}, title = {Nutritive value of snails}, keyword = {nutritive value, snail}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font