Pregled bibliografske jedinice broj: 652843
Personalizirana prehrana za oboljele od osteoporoze
Personalizirana prehrana za oboljele od osteoporoze // Simpozij o osteoporozi, Knjiga sažetaka / Hrvatskog društva za kalcificirana tkiva, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog društva za osteoporozu i Hrvatskog nacionalnog odbora Desetljeća kostiju i zglobova (ur.).
Zagreb: Hrvatskog društva za kalcificirana tkiva, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog društva za osteoporozu i Hrvatskog nacionalnog odbora Desetljeća kostiju i zglobova, 2011. (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 652843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Personalizirana prehrana za oboljele od osteoporoze
(Personalised nutrition for the individuals affected by osteoporosis)
Autori
Verbanac, Donatella
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Simpozij o osteoporozi, Knjiga sažetaka
/ Hrvatskog društva za kalcificirana tkiva, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog društva za osteoporozu i Hrvatskog nacionalnog odbora Desetljeća kostiju i zglobova - Zagreb : Hrvatskog društva za kalcificirana tkiva, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog društva za osteoporozu i Hrvatskog nacionalnog odbora Desetljeća kostiju i zglobova, 2011
Skup
Simpozij o osteoporozi - 2011
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 25.10.2011
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
personalizirana medicina; prehrana; biološki aktivni spojevi u hrani; osteoporoza
(Personalized medicine; nutrition; biologically active compounds in food; microbiota; osteoporosis)
Sažetak
Cilj personalizirane medicine je bolje predviđanje, prevencija i liječenje bolesti, te praćenje bolesnika kroz njegov svakodnevni život. U sklopu personaliziranog pristupa pacijentu, prehrana koncipirana na osnovu specifičnih osobitosti svakog pojedinog pacijenta rezultirat će maksimalnom učinkovitošću i uvelike doprinijeti općem stanju pacijenta. Prehrana je jedna od ključnih komponenti i u prevenciji i suzbijanju štetnih posljedica osteoporoze. Saznanja o tome kako koncipirati prehranu oboljelih od te bolesti, često se mijenjaju i nadopunjuju. Iako su kalcij i vitamin D bili elementi od primarnog fokusa u prehrani za prevenciju osteoporoze, nedavna istraživanja naglasila su važnost i nekih drugih hranjivih tvari. Nadalje, rezultati ispitivanja utjecaja kalcija i vitamina D pokazali su se nedosljednim, pa bi daljnje oslanjanje na samo ovu intervenciju moglo biti neprimjereno. Uz toliko naglašavanu konzumaciju mlijeka i mliječnih proizvoda, sada se u prehranu oboljelih od osteoporoze uvodi veća količina voća i povrća, budući je utvrđeno da te namirnice djeluju kao zaštitni čimbenik zdravlja kostiju. Nekoliko hranjivih tvari, uključujući magnezij, kalij, vitamin C, vitamin K, pojedini vitamini B skupine i karotenoidi, pokazalo je bitnu ulogu u zdravlju kosti. Umjesto nekad zastupanog štetnog učinka, danas je utvrđeno da dodatni unos proteina poboljšava status kostiju, osobito u starijih osoba. Suprotno tomu, redovni unos slatkih napitaka na bazi cole, pokazuje negativne učinke, dok se umjerena konzumacija alkohola preporuča i to osobito u starijih žena. Trenutna istraživanja o prehrani i statusu kostiju, zagovaraju način prehrane s puno voća i povrća, unosom odgovarajućim bjelančevinama iz mlijeka, mesa, riba i mahunarki, a ograničavaju hranu s niskim nutritivnim vrijednostima. Međutim, preostaje pitanje, na koji način u svakodnevnu prehrano oboljelih uključiti i njihove individualne osobine, kako iskoristiti podatke o interakciji pojedine vrste hrane i njihovih gena, te je li potrebno uvoditi dodatne suplemente u obliku gotovih proizvoda. Trenutna spoznaja iz područja znanosti o prehrani jako govori u prilog tome da se svakom pacijentu treba pristupiti osobno, pomno odabrati namirnice koje su odgovarajuće za njega i pri tome voditi računa da obroci budu ciljani, raznovrsni, ukusni i umjereni. Tako koncipirani izbor hrane može znatno doprinijeti poboljšanju zdravlja kostiju i smanjenju rizika od prijeloma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija