Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 65260

Udjel suhe tvari u mliječnim proizvodima. Usporedba dviju metoda.


Hruškar, Mirjana; Vahčić, Nada
Udjel suhe tvari u mliječnim proizvodima. Usporedba dviju metoda. // Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 49 (1999), 2; 105-112 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 65260 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udjel suhe tvari u mliječnim proizvodima. Usporedba dviju metoda.
(Total solid content in milk products. Comparison of two methods)

Autori
Hruškar, Mirjana ; Vahčić, Nada

Izvornik
Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda (0026-704X) 49 (1999), 2; 105-112

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
mikrovalovi; suha tvar; usporedba metoda
(microwaves; total solid; comparison of methods)

Sažetak
S obzirom da je udjel suhe tvari/vlage jedan od važnih čimbenika koji određuje kakvoću bilo kojega prehrambenog proizvoda tijekom berbe, skladištenja, prerade i distribucije, kao i kontrole gotovih proizvoda, njegovo određivanje mora biti brzo, točno i precizno. Standardna laboratorijska metoda određivanja suhe tvari/vlage sušenjem do konstantne mase bazira se na uklanjanju vode iz malih količina uzorka evaporacijom, a vaganjem uzorka prije i nakon sušenja dobiva se željena informacija, što traje relativno dugo. Za brzo određivanje vlage mnogih prehrambenih proizvoda razvijene su brojne druge metode, od kojih je jedna i sušenje mikrovalovima u različitim modelima sušnica. "Milestone" MSL-1200 Mega System korištena je u ovom istraživanju. Cilj istraživanja bio je odrediti udjel suhe tvari standardnom metodom sušenja i metodom mikrovalnog sušenja u uzorcima pasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda (fermentirani mliječni proizvodi, topljeni sirevi i sladoledi), dobivene rezultate statistički obraditi i interpretirati te utvrditi može li se metoda mikrovalnog sušenja koristiti kao relevantna. Za procjenu valjanosti analitičkih metoda razmatrani su parametri: preciznost, uporedivost metode i točnost. Izračunati statistički parametri pokazali su da nema statistički značajne razlike između dviju korištenih metoda s obzirom na udjel suhe tvari u svim istraživanim uzorcima (gledano u cjelini ili zasebno po skupinama mliječnih proizvoda), tj. metoda mikrovalnog sušenja može se koristiti kao brža, a istovremeno i precizna poput standardne metode.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (autor)

Avatar Url Mirjana Hruškar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hruškar, Mirjana; Vahčić, Nada
Udjel suhe tvari u mliječnim proizvodima. Usporedba dviju metoda. // Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 49 (1999), 2; 105-112 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Hruškar, M. & Vahčić, N. (1999) Udjel suhe tvari u mliječnim proizvodima. Usporedba dviju metoda.. Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 49 (2), 105-112.
@article{article, author = {Hru\v{s}kar, Mirjana and Vah\v{c}i\'{c}, Nada}, year = {1999}, pages = {105-112}, keywords = {mikrovalovi, suha tvar, usporedba metoda}, journal = {Mljekarstvo: proizvodnja, prou\v{c}avanje i tehnologija mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, volume = {49}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Udjel suhe tvari u mlije\v{c}nim proizvodima. Usporedba dviju metoda.}, keyword = {mikrovalovi, suha tvar, usporedba metoda} }
@article{article, author = {Hru\v{s}kar, Mirjana and Vah\v{c}i\'{c}, Nada}, year = {1999}, pages = {105-112}, keywords = {microwaves, total solid, comparison of methods}, journal = {Mljekarstvo: proizvodnja, prou\v{c}avanje i tehnologija mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, volume = {49}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Total solid content in milk products. Comparison of two methods}, keyword = {microwaves, total solid, comparison of methods} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Agricola
  • CAB-Abstracts
  • FSTA
  • Chemical Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font