Pregled bibliografske jedinice broj: 65260
Udjel suhe tvari u mliječnim proizvodima. Usporedba dviju metoda.
Udjel suhe tvari u mliječnim proizvodima. Usporedba dviju metoda. // Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 49 (1999), 2; 105-112 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 65260 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udjel suhe tvari u mliječnim proizvodima. Usporedba dviju metoda.
(Total solid content in milk products. Comparison of two methods)
Autori
Hruškar, Mirjana ; Vahčić, Nada
Izvornik
Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda (0026-704X) 49
(1999), 2;
105-112
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mikrovalovi; suha tvar; usporedba metoda
(microwaves; total solid; comparison of methods)
Sažetak
S obzirom da je udjel suhe tvari/vlage jedan od važnih čimbenika koji određuje kakvoću bilo kojega prehrambenog proizvoda tijekom berbe, skladištenja, prerade i distribucije, kao i kontrole gotovih proizvoda, njegovo određivanje mora biti brzo, točno i precizno. Standardna laboratorijska metoda određivanja suhe tvari/vlage sušenjem do konstantne mase bazira se na uklanjanju vode iz malih količina uzorka evaporacijom, a vaganjem uzorka prije i nakon sušenja dobiva se željena informacija, što traje relativno dugo. Za brzo određivanje vlage mnogih prehrambenih proizvoda razvijene su brojne druge metode, od kojih je jedna i sušenje mikrovalovima u različitim modelima sušnica. "Milestone" MSL-1200 Mega System korištena je u ovom istraživanju.
Cilj istraživanja bio je odrediti udjel suhe tvari standardnom metodom sušenja i metodom mikrovalnog sušenja u uzorcima pasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda (fermentirani mliječni proizvodi, topljeni sirevi i sladoledi), dobivene rezultate statistički obraditi i interpretirati te utvrditi može li se metoda mikrovalnog sušenja koristiti kao relevantna.
Za procjenu valjanosti analitičkih metoda razmatrani su parametri: preciznost, uporedivost metode i točnost.
Izračunati statistički parametri pokazali su da nema statistički značajne razlike između dviju korištenih metoda s obzirom na udjel suhe tvari u svim istraživanim uzorcima (gledano u cjelini ili zasebno po skupinama mliječnih proizvoda), tj. metoda mikrovalnog sušenja može se koristiti kao brža, a istovremeno i precizna poput standardne metode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Agricola
- CAB-Abstracts
- FSTA
- Chemical Abstracts