Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 65253

Laktuloza u mlijeku


Vahčić, Nada; Hruškar, Mirjana; Marković, Ksenija
Laktuloza u mlijeku // Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 50 (2000), 1; 3-14 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 65253 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Laktuloza u mlijeku
(Lactulose in milk)

Autori
Vahčić, Nada ; Hruškar, Mirjana ; Marković, Ksenija

Izvornik
Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda (0026-704X) 50 (2000), 1; 3-14

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
laktuloza; mlijeko; toplinska obrada
(lactulose; milk; thermal processing)

Sažetak
Laktuloza je ketoza dobivena iz laktoze tijekom postupka grijanja i pohrane mlijeka i mliječnih proizvoda. Ovaj šećer je nešto slađi i topljiviji od laktoze. Prisustvo laktuloze u umjetnoj prehrani djece potiče razvoj bakterije Bifidobacterium bifidum u crijevnoj flori, što oponaša floru nađenu kod djece hranjene majčinim mlijekom. Laktuloza se primjenjuje u liječenju kronične opstipacije i sustavne encefalopatije. Cilj istraživanja bio je odrediti udjel laktuloze u sirovom mlijeku, mlijeku nakon tri različita režima pasterizacije, te mlijeku steriliziranom u tri različita tipa sterilizatora. Drugo, željelo se utvrditi koliki je udjel laktuloze u uzorcima steriliziranog mlijeka različitih proizvođača prisutnih na zagrebačkom tržištu. Udjel laktuloze određen je enzimnom metodom. Toplinskom obradom udjel laktuloze raste tako da prosječna vrijednost u sirovom mlijeku od 0,91 mg/100 g raste do intervala od 3,972 do 4,987 mg/ 100 g mlijeka za uzorke pasteriziranog mlijeka, te do raspona od 27,069 do 29,225 mg/100 g mlijeka za uzorke steriliziranog mlijeka. Veći udjel laktuloze nastao je u uzorcima pasteriziranim na višoj temperaturi pasterizacije. Vrsta sterilizatora nije značajno utjecala na udjel laktuloze iako su najviše vrijednosti utvrđene u cjevastom sterilizatoru, potom infuzionom i pločastom. Udjel laktuloze u uzorcima steriliziranog mlijeka sa zagrebačkog tržišta bio je u rasponu od 0,984 do 53,578 mg/100 g mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (autor)

Avatar Url Mirjana Hruškar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vahčić, Nada; Hruškar, Mirjana; Marković, Ksenija
Laktuloza u mlijeku // Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 50 (2000), 1; 3-14 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Vahčić, N., Hruškar, M. & Marković, K. (2000) Laktuloza u mlijeku. Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 50 (1), 3-14.
@article{article, author = {Vah\v{c}i\'{c}, Nada and Hru\v{s}kar, Mirjana and Markovi\'{c}, Ksenija}, year = {2000}, pages = {3-14}, keywords = {laktuloza, mlijeko, toplinska obrada}, journal = {Mljekarstvo: proizvodnja, prou\v{c}avanje i tehnologija mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, volume = {50}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Laktuloza u mlijeku}, keyword = {laktuloza, mlijeko, toplinska obrada} }
@article{article, author = {Vah\v{c}i\'{c}, Nada and Hru\v{s}kar, Mirjana and Markovi\'{c}, Ksenija}, year = {2000}, pages = {3-14}, keywords = {lactulose, milk, thermal processing}, journal = {Mljekarstvo: proizvodnja, prou\v{c}avanje i tehnologija mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, volume = {50}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Lactulose in milk}, keyword = {lactulose, milk, thermal processing} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB-Abstracts
  • Agricola
  • FSTA
  • Chemical Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font