Pregled bibliografske jedinice broj: 65253
Laktuloza u mlijeku
Laktuloza u mlijeku // Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 50 (2000), 1; 3-14 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 65253 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Laktuloza u mlijeku
(Lactulose in milk)
Autori
Vahčić, Nada ; Hruškar, Mirjana ; Marković, Ksenija
Izvornik
Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda (0026-704X) 50
(2000), 1;
3-14
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
laktuloza; mlijeko; toplinska obrada
(lactulose; milk; thermal processing)
Sažetak
Laktuloza je ketoza dobivena iz laktoze tijekom postupka grijanja i pohrane mlijeka i mliječnih proizvoda. Ovaj šećer je nešto slađi i topljiviji od laktoze. Prisustvo laktuloze u umjetnoj prehrani djece potiče razvoj bakterije Bifidobacterium bifidum u crijevnoj flori, što oponaša floru nađenu kod djece hranjene majčinim mlijekom. Laktuloza se primjenjuje u liječenju kronične opstipacije i sustavne encefalopatije.
Cilj istraživanja bio je odrediti udjel laktuloze u sirovom mlijeku, mlijeku nakon tri različita režima pasterizacije, te mlijeku steriliziranom u tri različita tipa sterilizatora. Drugo, željelo se utvrditi koliki je udjel laktuloze u uzorcima steriliziranog mlijeka različitih proizvođača prisutnih na zagrebačkom tržištu.
Udjel laktuloze određen je enzimnom metodom.
Toplinskom obradom udjel laktuloze raste tako da prosječna vrijednost u sirovom mlijeku od 0,91 mg/100 g raste do intervala od 3,972 do 4,987 mg/ 100 g mlijeka za uzorke pasteriziranog mlijeka, te do raspona od 27,069 do 29,225 mg/100 g mlijeka za uzorke steriliziranog mlijeka. Veći udjel laktuloze nastao je u uzorcima pasteriziranim na višoj temperaturi pasterizacije. Vrsta sterilizatora nije značajno utjecala na udjel laktuloze iako su najviše vrijednosti utvrđene u cjevastom sterilizatoru, potom infuzionom i pločastom.
Udjel laktuloze u uzorcima steriliziranog mlijeka sa zagrebačkog tržišta bio je u rasponu od 0,984 do 53,578 mg/100 g mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB-Abstracts
- Agricola
- FSTA
- Chemical Abstracts