Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 652361

Utjecaj različitih otapala na elektroforetski profil albumina i globulina ječma


Kolaković, Anita
Utjecaj različitih otapala na elektroforetski profil albumina i globulina ječma, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 652361 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih otapala na elektroforetski profil albumina i globulina ječma
(Barley Albumins and Globulins Electrophoretic Protein Pattern as Affected by Different Extraction Solvents)

Autori
Kolaković, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2013

Stranica
16

Mentor
Strelec, Ivica

Ključne riječi
albumini ; globulini ; ječam ; SDS-PAGE
(albumins ; globulins ; barley ; SDS-PAGE)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio ustanoviti kako različita otapala utječu na ekstraktibilnost albumina i globulina ječma te ustanoviti njihov utjecaj na raspored proteinskih vrpci po provedenoj SDS PAGE. Albumini ječma su ekstrahirani MilliQ vodom, globulini ječma 0, 5 M NaCl slijednom ekstrakcijom nakon ekstrakcije albumina, a albuminsko-globulinska frakcija proteina pomoću dva različita otapala: 50 mM Tris-HCl pufera pH 8, 0 i 0, 5 M NaCl. Rezultati su pokazali da se stupnjevitom ekstrakcijom albumina i globulina iz ječma ekstrahira podjednaka količina albumina i globulina, pri čemu albumini čine 53 ± 1 %, a globulini 47 ± 1% od sume ovih dviju frakcija proteina. Primjenom direktne ekstrakcije albuminsko/globulinske frakcije pomoću 50 mM Tris-HCl pufera pH 8, 0, ili 0, 5 M NaCl ekstrahirana je količina proteina jednaka sumi stupnjevito ekstrahiranih a lbumina i globulina. Primijenjeno ekstrakcijsko otapalo pokazalo je značajan učinak na raspored proteinskih vrpci albumina, globulina i albuminsko/globulinske frakcije proteina ječma po provedenoj SDS -PAGE. Albumine je od globulina bilo moguće razlikovali po proteinskim vrpcama u rasponu molekulskih masa između 20 i 45 kDa, te nedostatkom proteinske vrpce molekulske mase 59 kDa. Albuminsko/globulinska frakcija proteina sadržavala je sve proteinske vrpce uočene u albuminskoj i globulinskoj frakciji proteina. Albuminsko/globulinske frakcije proteina ječma ekstrahirane pomoću 50 mM Tris-HCl pufera pH 8, 0, ili 0, 5 M NaCl pokazivale su gotovo identičan raspored proteinskih vrpci, s tim da je albuminsko/globulinska frakcija ekstrahirana pomoću 50 mM Tris-HCl pufera pH 8, 0 pokazivala dodatnu proteinsku vrpcu molekulske mase 140 kDa, a albuminsko/globulinska frakcija ekstrahirana pomoću 0, 5 M NaCl znatno intenzivniju proteinsku vrpcu molekulske mase 59 kDa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivica Strelec (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Kolaković, Anita
Utjecaj različitih otapala na elektroforetski profil albumina i globulina ječma, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kolaković, A. (2013) 'Utjecaj različitih otapala na elektroforetski profil albumina i globulina ječma', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kolakovi\'{c}, Anita}, year = {2013}, pages = {16}, keywords = {albumini, globulini, je\v{c}am, SDS-PAGE}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih otapala na elektroforetski profil albumina i globulina je\v{c}ma}, keyword = {albumini, globulini, je\v{c}am, SDS-PAGE}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kolakovi\'{c}, Anita}, year = {2013}, pages = {16}, keywords = {albumins, globulins, barley, SDS-PAGE}, title = {Barley Albumins and Globulins Electrophoretic Protein Pattern as Affected by Different Extraction Solvents}, keyword = {albumins, globulins, barley, SDS-PAGE}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font