Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 652314

Utjecaj izlaganja povišenoj temperaturi na odnos bakterije Campylobacter jejuni i amebe Acanthamoeba castellanii


Šerifović, Jasmina
Utjecaj izlaganja povišenoj temperaturi na odnos bakterije Campylobacter jejuni i amebe Acanthamoeba castellanii, 2013., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 652314 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj izlaganja povišenoj temperaturi na odnos bakterije Campylobacter jejuni i amebe Acanthamoeba castellanii
(The impact of high temperature on the relationship between Campylobacter jejuni and amoeba Acanthamoeba castellanii)

Autori
Šerifović, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
26.09

Godina
2013

Stranica
38

Mentor
Gobin, Ivana

Neposredni voditelj
Vučković, Darinka

Ključne riječi
Campylobacter jejuni ; Acanthamoeba castellanii ; izlaganje povišenoj temperaturi ; adhezija ; kokultivacija
(Campylobacter jejuni ; Acanthamoeba castellanii ; temperature effect ; adhesion ; cocultivation)

Sažetak
U razvijenim zemljama Campylobacter jejuni ima značajn učinak na zdravlje ljudi i smatra se jednim od vodećih uzročnika bakterijskog gastroenteritisa. Dokazano je da nedovoljno termički obrađena hrana i neklorirana voda predstavljaju faktore rizika u prijenosu ovog patogena i obolijevanju ljudi. Amebe su ubikvitarni organizmi vodenog okoliša. Prilagođene su nepovoljnim uvjetima okoliša (povišene temperature, manjak kisika, kloriranje) te je nebrojeno puta utvrđeno da mogu predstavljati rezervoar za patogene bakterije i tako potpomoći njihovo preživljavanje u okolišu. Rezultati ovog rada pokazuju da C. jejuni (soj 27850 i soj 655) adherira na amebe u velikom broju i nakon izlaganja povišenoj temperaturi. Nakon izlaganja povišenoj temperaturi i kokultivacije s amebama C. jejuni preživljava u ATCC i ATCC mediju bez glukoze. Ne bilježe se značajne razlike u rastu među ispitivanim sojevima C. jejuni. Rezultati pokazuju da kampilobakter nakon 48 sati ne raste u PAGE mediju siromašnom nutrijentima, što ne mora nužno značiti da nije preživio. Moguće je da u ovom mediju prelazi u VBNC oblik. Iz svega navedenog može se zaključiti da i nakon izlaganja C. jejuni nepovoljnim uvjetima dolazi do interakcije ove bakterije i ameba.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0621273-0949 - Patogeneza eksperimentalne kampilobakterioze (Vučković, Darinka, MZOS ) ( CroRIS)
062-0621273-1275 - Patogeneza eksperimentalne legioneloze (Dorić, Miljenko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Darinka Vučković (mentor)

Avatar Url Ivana Gobin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šerifović, Jasmina
Utjecaj izlaganja povišenoj temperaturi na odnos bakterije Campylobacter jejuni i amebe Acanthamoeba castellanii, 2013., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
Šerifović, J. (2013) 'Utjecaj izlaganja povišenoj temperaturi na odnos bakterije Campylobacter jejuni i amebe Acanthamoeba castellanii', diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}erifovi\'{c}, Jasmina}, year = {2013}, pages = {38}, keywords = {Campylobacter jejuni, Acanthamoeba castellanii, izlaganje povi\v{s}enoj temperaturi, adhezija, kokultivacija}, title = {Utjecaj izlaganja povi\v{s}enoj temperaturi na odnos bakterije Campylobacter jejuni i amebe Acanthamoeba castellanii}, keyword = {Campylobacter jejuni, Acanthamoeba castellanii, izlaganje povi\v{s}enoj temperaturi, adhezija, kokultivacija}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}erifovi\'{c}, Jasmina}, year = {2013}, pages = {38}, keywords = {Campylobacter jejuni, Acanthamoeba castellanii, temperature effect, adhesion, cocultivation}, title = {The impact of high temperature on the relationship between Campylobacter jejuni and amoeba Acanthamoeba castellanii}, keyword = {Campylobacter jejuni, Acanthamoeba castellanii, temperature effect, adhesion, cocultivation}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font