Pregled bibliografske jedinice broj: 651988
Izolacija i karakterizacija karotenoida u žutoj, zelenoj i crvenoj paprici
Izolacija i karakterizacija karotenoida u žutoj, zelenoj i crvenoj paprici, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 651988 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i karakterizacija karotenoida u žutoj, zelenoj i crvenoj paprici
(Isolation and characterization of carotenoids from yellow, green and red pepper)
Autori
Borovnica, Arijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.09
Godina
2013
Stranica
33
Mentor
Djaković, Senka
Ključne riječi
karotenoidi; paprika; izolacija; FTIR-spektroskopija
(carotenoids; pepper; isolation; FTIR-spectroscopy)
Sažetak
Karotenoidi su jedna od najvažnijih skupina prirodnih pigmenata zbog njihove velike rasprostranjenosti te strukturne i funkcijske raznolikosti. Prirodni su antioksidansi i imaju važnu ulogu u fiziološkim procesima kod ljudi i životinja. U ovom završnom radu opisana je izolacija karotenoida iz zelene, žute i crvene paprike koristeći dvije različite smjese otapala. Pojedini karotenoidi u svakoj paprici identificirani su preparativnom tankoslojnom kromatografijom i FTIR-spektroskopijom. Tako je u zelenoj paprici najzastupljeniji feofitin i klorofil b te ksantofili lutein i violaksantin, u žutoj ksantofili koji su tijekom izolacije esterificirani, a u crvenoj paprici kapsantin i kapsorubin koji utječu na intenzitet crvene boje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-1191344-3122 - Metalocenski biokonjugati, heterocikli i makromolekule (Kovač, Veronika, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Senka Djaković
(mentor)