Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 651903

Fenolni profil i antioksidacijska aktivnost cvijeta, lista i stabljike petrovca (Crithmum maritimum L.)


Grga, Mia
Fenolni profil i antioksidacijska aktivnost cvijeta, lista i stabljike petrovca (Crithmum maritimum L.), 2013., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 651903 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fenolni profil i antioksidacijska aktivnost cvijeta, lista i stabljike petrovca (Crithmum maritimum L.)
(Phenolic profile and antioxidant activity of Crithmum maritimum L. flower, leaf and stalk)

Autori
Grga, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
31.10

Godina
2013

Stranica
52

Mentor
Katalinić, Višnja

Neposredni voditelj
Generalić Mekinić, Ivana

Ključne riječi
Crithmum maritimum L.; fenoli; klorogenska kiselina; FRAP; DPPH; BR
(Crithmum maritimum L.; phenolics; chlorogenic acid; FRAP; DPPH; BR)

Sažetak
Tema ovog diplomskog rada je određivanje antioksidacijskih svojstava vegetativnih (list, stabljika) i generativnih (cvijet) dijelova biljke petrovac (lat. Crithmum maritimum L.). Petrovac je halofitna biljka koja je široko rasprostranjena u priobalnom dijelu Dalmacije i od davnina je korištena u prehrani domicilnog stanovništva. Laboratorijskim analizama određena je količina ukupnih fenola i napravljena usporedba količine ukupnih fenolnih spojeva, kao nositelja antioksidacijske aktivnosti, u ekstraktima cvijeta, stabljike i lista biljke. Količina ukupnih fenola u ekstraktu cvijeta, stabljike i lista određena je spektrofotometrijskom metodom Folin-Ciocalteu, prema intenzitetu plavog obojenja pri valnoj duljini od 765 nm, te je utvrđeno da je količina ukupnih fenola bila najveća u ekstraktu lista (3512 ± 103 mg GAE/L), a najmanja u stabljici (760 ± 22 mg GAE/L). Također su testirana antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata uz pomoć tri različite metode. FRAP metodom određena je redukcijska snaga uzoraka te je utvrđeno da najbolju antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt lista (373 ± 5 mg GAE/L), a najslabiju ekstrakt stabljike najlošiju (63 ± 9 mg GAE/L). Metodom Briggs-Rauscher antioksidacijski učinak određuje se preko vremena inhibicije oscilacijske reakcije, koja ovisi o koncentraciji antioksidansa u biljnom ekstraktu kao i o njegovoj učinkovitosti. Najdulje vrijeme inhibicije oscilacija pokazivao je ekstrakt lista (68, 06 ± 0, 58 minute), a najkraće vrijeme ekstrakt stabljike (1, 40 ± 0, 28 minute). Metodom ˝gašenja˝ DPPH radikala, preko pada intenziteta obojenja reakcione smjese pri valnoj duljini 517 nm, određena je učinkovitost antioksidansa, prisutnih u ekstraktu, u ˝gašenju˝ slobodnih DPPH radikala. Najveći postotak inhibicije DPPH radikala imao je ekstrakt lista (61, 8 ± 3, 8 %), a najmanji ekstrakt stabljike (13 ± 0, 7 %). Analizama je dokazana izrazita antioksidacijska aktivnost biljke petrovca, posebno lista biljke, koja se može povezati s količinom ukupnih fenola u pojedinim dijelovima biljke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


Citiraj ovu publikaciju:

Grga, Mia
Fenolni profil i antioksidacijska aktivnost cvijeta, lista i stabljike petrovca (Crithmum maritimum L.), 2013., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Grga, M. (2013) 'Fenolni profil i antioksidacijska aktivnost cvijeta, lista i stabljike petrovca (Crithmum maritimum L.)', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grga, Mia}, year = {2013}, pages = {52}, keywords = {Crithmum maritimum L., fenoli, klorogenska kiselina, FRAP, DPPH, BR}, title = {Fenolni profil i antioksidacijska aktivnost cvijeta, lista i stabljike petrovca (Crithmum maritimum L.)}, keyword = {Crithmum maritimum L., fenoli, klorogenska kiselina, FRAP, DPPH, BR}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grga, Mia}, year = {2013}, pages = {52}, keywords = {Crithmum maritimum L., phenolics, chlorogenic acid, FRAP, DPPH, BR}, title = {Phenolic profile and antioxidant activity of Crithmum maritimum L. flower, leaf and stalk}, keyword = {Crithmum maritimum L., phenolics, chlorogenic acid, FRAP, DPPH, BR}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font