Pregled bibliografske jedinice broj: 65183
Određivanje broja padanja i njegov značaj za kakvoću pšeničnog zrna
Određivanje broja padanja i njegov značaj za kakvoću pšeničnog zrna, 1998. (elaborat/studija).
CROSBI ID: 65183 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje broja padanja i njegov značaj za kakvoću pšeničnog zrna
(Determining and importance of falling number for wheat grain quality)
Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Izvornik
Prehrambeno tehnološki fakultet
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat/studija
Godina
1998
Ključne riječi
pšenično zrno; broj padanja; enzimska aktivnost
(wheat grain; falling number; enzymatic activity)
Sažetak
Aktivnost enzima alfa-amilaze ima veliki utjecaj na funkcionalna svojstva pšeničnog i raženog škroba, pa tako i na kakvoću gotovog proizvoda. Visoka aktivnost alfa-amilaze i proklijalo zrno, pojavljuju se tijekom vlažnih žetvi, skladištenja zrna i dr. Test broja padanja je međunarodno proiznata standardizirana metoda od ICC, AACC i ISO. Test je jednostavan i brz, pa se zbog toga koristi kao standard u cijelom svijetu. Test broja padanja primjenjuje se kod prijema zrna, za otkrivanje proklijalosti zrna u mlinovima i pekarnicama, za optimiranje aktivnosti alfa-amilaze u brašnu, kod uzgajivača, na tržištu žita itd.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Žaneta Ugarčić-Hardi
(autor)