Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 65183

Određivanje broja padanja i njegov značaj za kakvoću pšeničnog zrna


Ugarčić-Hardi, Žaneta
Određivanje broja padanja i njegov značaj za kakvoću pšeničnog zrna, 1998. (elaborat/studija).


CROSBI ID: 65183 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje broja padanja i njegov značaj za kakvoću pšeničnog zrna
(Determining and importance of falling number for wheat grain quality)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta

Izvornik
Prehrambeno tehnološki fakultet

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat/studija

Godina
1998

Ključne riječi
pšenično zrno; broj padanja; enzimska aktivnost
(wheat grain; falling number; enzymatic activity)

Sažetak
Aktivnost enzima alfa-amilaze ima veliki utjecaj na funkcionalna svojstva pšeničnog i raženog škroba, pa tako i na kakvoću gotovog proizvoda. Visoka aktivnost alfa-amilaze i proklijalo zrno, pojavljuju se tijekom vlažnih žetvi, skladištenja zrna i dr. Test broja padanja je međunarodno proiznata standardizirana metoda od ICC, AACC i ISO. Test je jednostavan i brz, pa se zbog toga koristi kao standard u cijelom svijetu. Test broja padanja primjenjuje se kod prijema zrna, za otkrivanje proklijalosti zrna u mlinovima i pekarnicama, za optimiranje aktivnosti alfa-amilaze u brašnu, kod uzgajivača, na tržištu žita itd.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta
Određivanje broja padanja i njegov značaj za kakvoću pšeničnog zrna, 1998. (elaborat/studija).
Ugarčić-Hardi, Ž. (1998) Određivanje broja padanja i njegov značaj za kakvoću pšeničnog zrna. Prehrambeno tehnološki fakultet. Elaborat/studija.
@unknown{unknown, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, year = {1998}, keywords = {p\v{s}eni\v{c}no zrno, broj padanja, enzimska aktivnost}, title = {Odre\djivanje broja padanja i njegov zna\v{c}aj za kakvo\'{c}u p\v{s}eni\v{c}nog zrna}, keyword = {p\v{s}eni\v{c}no zrno, broj padanja, enzimska aktivnost} }
@unknown{unknown, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, year = {1998}, keywords = {wheat grain, falling number, enzymatic activity}, title = {Determining and importance of falling number for wheat grain quality}, keyword = {wheat grain, falling number, enzymatic activity} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font