Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 650451

Postavljanje HPLC metode i određivanje stabilnosti antocijana u ekstraktima pokožica grožđa


Bikić, Ivana
Postavljanje HPLC metode i određivanje stabilnosti antocijana u ekstraktima pokožica grožđa, 2013., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 650451 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Postavljanje HPLC metode i određivanje stabilnosti antocijana u ekstraktima pokožica grožđa
(Instalation of HPLC method and determination of the anthocyanin stability in grape berry skin extracts)

Autori
Bikić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
25.10

Godina
2013

Stranica
58

Mentor
Generalić Mekinić, Ivana

Ključne riječi
HPLC; antocijanini; skladišna stabilnost; pokožice grožđa
(HPLC; anthocyanins; storage stability; grape berry skin;)

Sažetak
Antocijani (grč. anthos- cvijet, kyanos- plavo) su jedni od najvažnijih biljnih pigmenata vidljivih ljudskom oku, a dio su velike skupine fenolnih spojeva koji se zovu flavonoidi. Antocijani se kiselom hidrolizom razgrađuju do šećera i svog aglikonskog oblika zvanog antocijanidin. Ovim spojevima je dokazano vrlo dobro antioksidacijsko djelovanje i brojna druga farmakološka svojstva. U ovom diplomskom radu analizirani su ekstrakti pokožica boba triju autohtonih sorti grožđa s područja Kaštela: Babice, Crljenka i Ljutuna. Cilj rada bio je postaviti HPLC metodu za određivanje antocijanidina (cijanidina, delfinidina, malvidina, i pelargonidina), pratiti degradaciju antocijana u ekstraktima pokožica grožđa tijekom 70 dana čuvanja u različitim uvjetima (izloženi svjetlu, u mraku te u hladnjaku pri temperaturi od 4oC) te u konačnici, postupkom kiselinske hidrolize odrediti količinu i udio nastalih aglikona u istraživanim uzorcima. Postavljanjem HPLC metode za određivanje antocijanidina omogućena je njihova identifikacija i kvantifikacija u uzorcima ekstrakata pokožica grožđa. Praćenjem promjena antocijanskog profila tijekom čuvanja u različitim uvjetima kod uzoraka zabilježeno je smanjenje površina pikova antocijana. Najveća degradacija ovih spojeva zabilježena je kod uzoraka čuvanih na svjetlu, a najmanja kod uzoraka čuvanih u hladnjaku. Značajnija degradacija nije zabilježena ni kod uzoraka čuvanih u tami pri sobnoj temperaturi. Kromatogrami uzoraka prethodno podvrgnuti postupku hidrolize omogućili su identifikaciju antocijanidina nastalih razgradnjom dominantnih antocijana u ekstraktima pokožice grožđa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivana Generalić Mekinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bikić, Ivana
Postavljanje HPLC metode i određivanje stabilnosti antocijana u ekstraktima pokožica grožđa, 2013., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Bikić, I. (2013) 'Postavljanje HPLC metode i određivanje stabilnosti antocijana u ekstraktima pokožica grožđa', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Biki\'{c}, Ivana}, year = {2013}, pages = {58}, keywords = {HPLC, antocijanini, skladi\v{s}na stabilnost, poko\v{z}ice gro\v{z}\dja}, title = {Postavljanje HPLC metode i odre\djivanje stabilnosti antocijana u ekstraktima poko\v{z}ica gro\v{z}\dja}, keyword = {HPLC, antocijanini, skladi\v{s}na stabilnost, poko\v{z}ice gro\v{z}\dja}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Biki\'{c}, Ivana}, year = {2013}, pages = {58}, keywords = {HPLC, anthocyanins, storage stability, grape berry skin, }, title = {Instalation of HPLC method and determination of the anthocyanin stability in grape berry skin extracts}, keyword = {HPLC, anthocyanins, storage stability, grape berry skin, }, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font