Pregled bibliografske jedinice broj: 650451
Postavljanje HPLC metode i određivanje stabilnosti antocijana u ekstraktima pokožica grožđa
Postavljanje HPLC metode i određivanje stabilnosti antocijana u ekstraktima pokožica grožđa, 2013., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 650451 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Postavljanje HPLC metode i određivanje stabilnosti antocijana u ekstraktima pokožica grožđa
(Instalation of HPLC method and determination of the anthocyanin stability in grape berry skin extracts)
Autori
Bikić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
25.10
Godina
2013
Stranica
58
Mentor
Generalić Mekinić, Ivana
Ključne riječi
HPLC; antocijanini; skladišna stabilnost; pokožice grožđa
(HPLC; anthocyanins; storage stability; grape berry skin;)
Sažetak
Antocijani (grč. anthos- cvijet, kyanos- plavo) su jedni od najvažnijih biljnih pigmenata vidljivih ljudskom oku, a dio su velike skupine fenolnih spojeva koji se zovu flavonoidi. Antocijani se kiselom hidrolizom razgrađuju do šećera i svog aglikonskog oblika zvanog antocijanidin. Ovim spojevima je dokazano vrlo dobro antioksidacijsko djelovanje i brojna druga farmakološka svojstva. U ovom diplomskom radu analizirani su ekstrakti pokožica boba triju autohtonih sorti grožđa s područja Kaštela: Babice, Crljenka i Ljutuna. Cilj rada bio je postaviti HPLC metodu za određivanje antocijanidina (cijanidina, delfinidina, malvidina, i pelargonidina), pratiti degradaciju antocijana u ekstraktima pokožica grožđa tijekom 70 dana čuvanja u različitim uvjetima (izloženi svjetlu, u mraku te u hladnjaku pri temperaturi od 4oC) te u konačnici, postupkom kiselinske hidrolize odrediti količinu i udio nastalih aglikona u istraživanim uzorcima. Postavljanjem HPLC metode za određivanje antocijanidina omogućena je njihova identifikacija i kvantifikacija u uzorcima ekstrakata pokožica grožđa. Praćenjem promjena antocijanskog profila tijekom čuvanja u različitim uvjetima kod uzoraka zabilježeno je smanjenje površina pikova antocijana. Najveća degradacija ovih spojeva zabilježena je kod uzoraka čuvanih na svjetlu, a najmanja kod uzoraka čuvanih u hladnjaku. Značajnija degradacija nije zabilježena ni kod uzoraka čuvanih u tami pri sobnoj temperaturi. Kromatogrami uzoraka prethodno podvrgnuti postupku hidrolize omogućili su identifikaciju antocijanidina nastalih razgradnjom dominantnih antocijana u ekstraktima pokožice grožđa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ivana Generalić Mekinić
(mentor)