Pregled bibliografske jedinice broj: 648872
Mediteranska prehrana i kardiovaskularne bolesti
Mediteranska prehrana i kardiovaskularne bolesti, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 648872 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mediteranska prehrana i kardiovaskularne bolesti
(Mediterranean diet and cardiovascular diseases)
Autori
Huzjak, Boris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
26.09
Godina
2013
Stranica
23
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
bolesti srca i krvnih žila ; ateroskleroza ; rizični čimbenici ; mediteranska prehrana ; karakteristične namirnice ; maslinovo ulje ; riba ; crveno vino ; omega-3 masne kiseline ; vitamini
(cardiovascular diseases ; atherosclerosis ; risk factors ; Mediterranean diet ; characteristic foods ; olive oil ; fish ; red wine ; omega-3 fatty acids ; vitamins)
Sažetak
Kardiovaskularne bolesti (KVB) glavni su uzrok smrtnosti u svijetu. Imaju velik utjecaj na preranu smrtnost, ali i na kvalitetu samog života. U kardiovaskularne bolesti ubrajaju se: infarkt miokarda, bolesti zatajenja srca, ishemijske bolesti srca koje su velikim dijelom posljedica suženja krvnih žila, moždani udar, promjene na krvnim žilama nogu, ateroskleroza i demencija kao posljedica promjena na krvnim žilama, arterijska hipertenzija, promjene na bubrezima zbog bolesti krvnih žila. Brojni su uzroci nastanka kardiovaskularnih bolesti. Najvažnijima se smatraju: arterijska hipertenzija, povišene masnoće u krvi, pušenje, debljina, dijabetes, genetski čimbenici, neke druge bolesti kao što su bolesti štitnjače te stres i psihosocijalni čimbenici. U prevenciji kardiovaskularnih bolesti značajna je svakodnevna tjelesna aktivnost, umjereno konzumiranje alkohola, prestanak pušenja, izbjegavanje stresa te, što je osobito važno, odgovarajuća prehrana. Jedan od modela prehrane koji smanjuje nastanak kardiovaskularnih bolesti je mediteranska prehrana koja obiluje prirodnom funkcionalnom hranom. Karakteristične namirnice za ovu vrstu prehrane su maslinovo ulje, riba, voće i povrće, svojstveno začinsko bilje, te crveno vino. Konzumacijom tih namirnica u organizam se unose nutrijenti, kao što su nezasićene i esencijalne masne kiseline, antioksidansi, fenoli, koji zajedno sudjeluju u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ines Banjari
(mentor)