Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 648872

Mediteranska prehrana i kardiovaskularne bolesti


Huzjak, Boris
Mediteranska prehrana i kardiovaskularne bolesti, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 648872 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mediteranska prehrana i kardiovaskularne bolesti
(Mediterranean diet and cardiovascular diseases)

Autori
Huzjak, Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
26.09

Godina
2013

Stranica
23

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
bolesti srca i krvnih žila ; ateroskleroza ; rizični čimbenici ; mediteranska prehrana ; karakteristične namirnice ; maslinovo ulje ; riba ; crveno vino ; omega-3 masne kiseline ; vitamini
(cardiovascular diseases ; atherosclerosis ; risk factors ; Mediterranean diet ; characteristic foods ; olive oil ; fish ; red wine ; omega-3 fatty acids ; vitamins)

Sažetak
Kardiovaskularne bolesti (KVB) glavni su uzrok smrtnosti u svijetu. Imaju velik utjecaj na preranu smrtnost, ali i na kvalitetu samog života. U kardiovaskularne bolesti ubrajaju se: infarkt miokarda, bolesti zatajenja srca, ishemijske bolesti srca koje su velikim dijelom posljedica suženja krvnih žila, moždani udar, promjene na krvnim žilama nogu, ateroskleroza i demencija kao posljedica promjena na krvnim žilama, arterijska hipertenzija, promjene na bubrezima zbog bolesti krvnih žila. Brojni su uzroci nastanka kardiovaskularnih bolesti. Najvažnijima se smatraju: arterijska hipertenzija, povišene masnoće u krvi, pušenje, debljina, dijabetes, genetski čimbenici, neke druge bolesti kao što su bolesti štitnjače te stres i psihosocijalni čimbenici. U prevenciji kardiovaskularnih bolesti značajna je svakodnevna tjelesna aktivnost, umjereno konzumiranje alkohola, prestanak pušenja, izbjegavanje stresa te, što je osobito važno, odgovarajuća prehrana. Jedan od modela prehrane koji smanjuje nastanak kardiovaskularnih bolesti je mediteranska prehrana koja obiluje prirodnom funkcionalnom hranom. Karakteristične namirnice za ovu vrstu prehrane su maslinovo ulje, riba, voće i povrće, svojstveno začinsko bilje, te crveno vino. Konzumacijom tih namirnica u organizam se unose nutrijenti, kao što su nezasićene i esencijalne masne kiseline, antioksidansi, fenoli, koji zajedno sudjeluju u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Huzjak, Boris
Mediteranska prehrana i kardiovaskularne bolesti, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Huzjak, B. (2013) 'Mediteranska prehrana i kardiovaskularne bolesti', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Huzjak, Boris}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {bolesti srca i krvnih \v{z}ila, ateroskleroza, rizi\v{c}ni \v{c}imbenici, mediteranska prehrana, karakteristi\v{c}ne namirnice, maslinovo ulje, riba, crveno vino, omega-3 masne kiseline, vitamini}, title = {Mediteranska prehrana i kardiovaskularne bolesti}, keyword = {bolesti srca i krvnih \v{z}ila, ateroskleroza, rizi\v{c}ni \v{c}imbenici, mediteranska prehrana, karakteristi\v{c}ne namirnice, maslinovo ulje, riba, crveno vino, omega-3 masne kiseline, vitamini}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Huzjak, Boris}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {cardiovascular diseases, atherosclerosis, risk factors, Mediterranean diet, characteristic foods, olive oil, fish, red wine, omega-3 fatty acids, vitamins}, title = {Mediterranean diet and cardiovascular diseases}, keyword = {cardiovascular diseases, atherosclerosis, risk factors, Mediterranean diet, characteristic foods, olive oil, fish, red wine, omega-3 fatty acids, vitamins}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font