Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 648611

Inulin kao komponenta funkcionalne hrane


Tomas, Ivan
Inulin kao komponenta funkcionalne hrane, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 648611 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inulin kao komponenta funkcionalne hrane
(Inulin as component of functional foods)

Autori
Tomas, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2013

Stranica
25

Mentor
Mandić, Milena

Ključne riječi
inulin ; prehrambeno vlakno ; korijen cikorije ; funkcionalna hrana ; smanjen rizik od bolesti
(inulin ; dietary fiber ; chicory root ; functional foods ; reduced risk of diseases)

Sažetak
Inulin je prehrambeno vlakno koje se nalazi u mnogim biljkama kao skladišni ugljikohidrat te je dio ljudske prehrane već nekoliko stoljeća. Prisutan je u mnogim žitaricama, povrću i voću, koji se često konzumiraju: poriluk, luk, češnjak, cikorija, artičoka, banana i drugi. Industrijski se inulin uglavnom dobiva iz korijena cikorije, a koristi kao sastojak funkcionalne hrane koji nudi jedinstvenu kombinaciju pozitivnih učinaka na probavni sustav te važnih karakteristika koje pogoduju tehnološkom postupku proizvodnje. Inulin poboljšava organoleptička svojstva različitim prehrambenim proizvodima, povećava stabilnost pjena i emulzija te izvrsno oponaša i zamjenjuje mast te šećer. Zbog znanstveno dokazanog utjecaja inulina na brojne fiziološke i biokemijske procese smatra se funkcionalnom sastavnicom namirnica čija konzumacija može bitno doprinjeti smanjenju rizika od pojave brojnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Milena Mandić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Tomas, Ivan
Inulin kao komponenta funkcionalne hrane, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Tomas, I. (2013) 'Inulin kao komponenta funkcionalne hrane', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tomas, Ivan}, year = {2013}, pages = {25}, keywords = {inulin, prehrambeno vlakno, korijen cikorije, funkcionalna hrana, smanjen rizik od bolesti}, title = {Inulin kao komponenta funkcionalne hrane}, keyword = {inulin, prehrambeno vlakno, korijen cikorije, funkcionalna hrana, smanjen rizik od bolesti}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tomas, Ivan}, year = {2013}, pages = {25}, keywords = {inulin, dietary fiber, chicory root, functional foods, reduced risk of diseases}, title = {Inulin as component of functional foods}, keyword = {inulin, dietary fiber, chicory root, functional foods, reduced risk of diseases}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font