Pregled bibliografske jedinice broj: 648611
Inulin kao komponenta funkcionalne hrane
Inulin kao komponenta funkcionalne hrane, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 648611 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inulin kao komponenta funkcionalne hrane
(Inulin as component of functional foods)
Autori
Tomas, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2013
Stranica
25
Mentor
Mandić, Milena
Ključne riječi
inulin ; prehrambeno vlakno ; korijen cikorije ; funkcionalna hrana ; smanjen rizik od bolesti
(inulin ; dietary fiber ; chicory root ; functional foods ; reduced risk of diseases)
Sažetak
Inulin je prehrambeno vlakno koje se nalazi u mnogim biljkama kao skladišni ugljikohidrat te je dio ljudske prehrane već nekoliko stoljeća. Prisutan je u mnogim žitaricama, povrću i voću, koji se često konzumiraju: poriluk, luk, češnjak, cikorija, artičoka, banana i drugi. Industrijski se inulin uglavnom dobiva iz korijena cikorije, a koristi kao sastojak funkcionalne hrane koji nudi jedinstvenu kombinaciju pozitivnih učinaka na probavni sustav te važnih karakteristika koje pogoduju tehnološkom postupku proizvodnje. Inulin poboljšava organoleptička svojstva različitim prehrambenim proizvodima, povećava stabilnost pjena i emulzija te izvrsno oponaša i zamjenjuje mast te šećer. Zbog znanstveno dokazanog utjecaja inulina na brojne fiziološke i biokemijske procese smatra se funkcionalnom sastavnicom namirnica čija konzumacija može bitno doprinjeti smanjenju rizika od pojave brojnih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Milena Mandić
(mentor)