Pregled bibliografske jedinice broj: 648609
Beta glukan - dodatak prehrani i funkcionalna komponenta hrane
Beta glukan - dodatak prehrani i funkcionalna komponenta hrane, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 648609 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Beta glukan - dodatak prehrani i funkcionalna
komponenta hrane
(Beta glucan - supplement and functional food
component)
Autori
Pandžić, Sabina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2013
Stranica
15
Mentor
Mandić, Milena
Ključne riječi
beta glukan ; kvasac ; makrofagi ; imunološki sustav ; polisaharid ; primjena beta glukana ; obrambene reakcije
(beta glucan ; yeast ; macrophages ; immune system ; polysaccharides ; usage of beta glucan ; immune defense reactions)
Sažetak
Beta glukan je dugolančani polisaharid koji je sastavljen od više molekula glukoze, koji se prirodno nalazi u staničnim stjenkama kvasca (Saccharomyces cerevisiae), mnogim jestivim gljivama te žitaricama, zobu i ječmu. Beta- 1, 3/ 1, 6- glukani, koje u najvećim količinama nalazimo u kvascu, imaju najveću pozitivnu učinkovitost na rad imunološkog sustava. On uzrokuje niz događaja koji stimuliraju, moduliraju i aktiviraju imunološki sustav. Beta glukan se primjenjuje kod virusnih, gljivičnih i parazitskih infekcija, kod hematoloških oboljenja, onkoloških oboljenja, nakon operativnih zahvata, kod dijabetesa, alergija, izloženosti zračenju, autoimunih bolesti, iscrpljenosti organizma, a može se primijeniti i kod trauma i stresa. Beta glukan djeluje na dva načina, prvi je da potiče stvaranje koštane srži, a time i proizvodnju leukocita i trombocita, koji su prva crta obrane organizma, drugi je taj da aktivira makrofage stanice koje čine energetsku centralu imunološke aktivnosti i time izaziva cijeli niz obrambenih reakcija u organizmu. Makrofagi imaju sposobnost prepoznavanja i uništavanja svake stanice, organa ili supstance koja ne pripada i nije potrebna tijelu, kao što su bakterije, virusi i gljivice. Nakon što su makrofagi aktivirani hvatanjem beta glukana na receptorsko mjesto, uz prisustvo nekog stranog mikroorganizma ili toksina započinje produkcija cijelog niza potpornih supstancija u procesu imunološke obrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Milena Mandić
(mentor)