Pregled bibliografske jedinice broj: 6485
Djelotvornost meda protiv mikroorganizama
Djelotvornost meda protiv mikroorganizama // Potreba održivosti i proizvodnje meda kao korisnog i zdravog proizvoda / Bodakoš, Dragutin (ur.).
Osijek: Hrvatska gospodarska komora (HGK) ; Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek, 1997. str. 28-31 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)
CROSBI ID: 6485 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Djelotvornost meda protiv mikroorganizama
(Antimicrobial activity of honey)
Autori
Dražić, Marica Maja ; Bubalo, Dragan ; Odak, Mario ; Kezić, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni
Izvornik
Potreba održivosti i proizvodnje meda kao korisnog i zdravog proizvoda
/ Bodakoš, Dragutin - Osijek : Hrvatska gospodarska komora (HGK) ; Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek, 1997, 28-31
Skup
Potreba održivosti i proizvodnje meda kao korisnog i zdravkog proizvoda
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 22.03.1997
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
med; antimikrobna aktivnost
(honey; antimicrobial activity)
Sažetak
Da med ima antibakterijske odlike znade se dulje od jednog stoljeća. Isto tako, mnogi narodi su ga koristili kao lijek još u antičkom dobu, ne razumijući mehanizme antibakterijskog djelovanja, no znajući da djelotvorno pomaže. To ne treba čuditi, ako se podsjetimo da se tek krajem prošlog stoljeća ustanovilo da čitav niz bolesti i zdravstvenih poremećaja uzrokuju infekcije mikroorganizmima. Sada se zna da je učinkovitost meda u liječanju niza bolesti posljedica njegove antibakterijske aktivnosti. Poznato je da med inhibira čitav niz bakterija. Objavljen je niz radova kako o baktericidnom tako i o bakteriostatičnom djelovanju meda, a pregled literature pokazuje da je med djelotvoran i protiv širokog spektra gljivica, od kojih mnoge izazivaju infekcije. Nasuprot, djelovanje različitih vrsta (sorti) meda na mikroorganizme nije značajnije istraživano. Očekuje li se ozbiljna primjena meda kao terapijskog sredstva, neophodno je dalje istraživati i ove značajke meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo