Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 64767

Lipidi u pšeničnom brašnu


Ugarčić-Hardi, Žaneta
Lipidi u pšeničnom brašnu // Hrvatski pekar, 22 (1996) (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 64767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Lipidi u pšeničnom brašnu
(Lipids in wheat flour)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta

Izvornik
Hrvatski pekar (1330-1977) 22 (1996);

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
pšenično brašno; lipidi; reološka svojstva; tijesto
(wheat flour; lipids; rheological properties; dough)

Sažetak
Lipidi pšeničnog brašna, iako prisutni u malom udjelu, imaju značajan utjecaj na reološka svojstva tijesta i tehnološku kakvoću brašna.Tijekom stvaranja tijesta stvaraju se makromolekularni kompleksi između glikolipida i bjelančevina. Utjecaj lipida na osobine tijesta, odnosno kakvoću kruha, svodi se na međusobne interakcije lipida s glavnim sastojcima pšeničnog brašna: škrobom i proteinima. Radi poboljšanja kakvoće proizvoda, obično se u proizvodnji dodaju masnoće u udjelu do 5 %. Tijesto s dodatkom masti je elastičnije i rastezljivije.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta
Lipidi u pšeničnom brašnu // Hrvatski pekar, 22 (1996) (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Ugarčić-Hardi, Ž. (1996) Lipidi u pšeničnom brašnu. Hrvatski pekar, 22.
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, year = {1996}, pages = {20}, keywords = {p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, lipidi, reolo\v{s}ka svojstva, tijesto}, journal = {Hrvatski pekar}, volume = {22}, issn = {1330-1977}, title = {Lipidi u p\v{s}eni\v{c}nom bra\v{s}nu}, keyword = {p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, lipidi, reolo\v{s}ka svojstva, tijesto} }
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, year = {1996}, pages = {20}, keywords = {wheat flour, lipids, rheological properties, dough}, journal = {Hrvatski pekar}, volume = {22}, issn = {1330-1977}, title = {Lipids in wheat flour}, keyword = {wheat flour, lipids, rheological properties, dough} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font