Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 647229

Utjecaj masenog udjela voćne kaše, vrste šećera te vremena skladištenja na kvalitetu i biološki aktivne spojeve želiranih proizvoda od aronije


Kićanović, Sanela
Utjecaj masenog udjela voćne kaše, vrste šećera te vremena skladištenja na kvalitetu i biološki aktivne spojeve želiranih proizvoda od aronije, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 647229 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj masenog udjela voćne kaše, vrste šećera te vremena skladištenja na kvalitetu i biološki aktivne spojeve želiranih proizvoda od aronije
(Influence of fruit content, sugar type, and storage time on quality parameters and biologically active compounds in aronia jelly products)

Autori
Kićanović, Sanela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2013

Stranica
95

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
aronija; fenolni spojevi; antioksidacijski kapacitet; HPLC; boja; senzorika; niskokalorični želirani proizvodi
(black chokeberry; polyphenolics; HPLC; antioxidant capacity; colour; sensory profile; low sugar jelly products)

Sažetak
Ovim je istraživanjem ispitan utjecaj masenog udjela voćne kaše, vrste šećera te vremena skladištenja na količinu, sastav i stabilnost polifenolnih spojeva, na antioksidacijski kapacitet, parametre boje te na senzorske značajke ploda, kaše i želiranih proizvoda od aronije. Ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi određivani su spektrofotometrijski, a pojedini fenolni spojevi HPLC-om uz UV/VIS PDA detekciju. Antioksidacijski kapacitet je određen primjenom FRAP i ABTS metoda, boja je određena kolorimetrijski CIE L*a*b* sistemom, a senzorske karakteristike kvantitativnom deskriptivnom analizom (QDA). U ukupnoj količini identificiranih spojeva, u svim ispitivanim uzorcima, najviše su zastupljeni antocijani, od kojih je cijanidin-3-galaktozid u najvećim koncentracijama. Od fenolnih kiselina, identificirane su hidroksicimetne kiseline, a od flavonola utvrđen je kvercetin. Neovisno o tipu uzorka i trajanju skladištenja, hidroksicimetne kiseline su bile najstabilnije, a flavonoli najmanje stabilni. Dodatak fruktoze, u usporedbi s dodatkom saharoze, uzrokovao je veće gubitke svih fenolnih spojeva. Neovisno o primjenjenoj metodi, antioksidacijski kapacitet je najviši u kaši a najmanji u uzorku 200G. Zajednički utjecaj tipa uzorka, vrste šećera i mjeseca skladištenja očit je na sve kolorimetrijske varijable osim na a* i C*. Na temelju senzorskog ocjenjivanja želiranih proizvoda od aronije, uzorak 450G sa dodanom fruktozom, pokazao se najboljim kroz svih šest mjeseci skladištenja te je bio najvišeg sveukupnog dojma, dok je uzorak 200G sa dodanom saharozom bio najlošije prihvaćen.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kićanović, Sanela
Utjecaj masenog udjela voćne kaše, vrste šećera te vremena skladištenja na kvalitetu i biološki aktivne spojeve želiranih proizvoda od aronije, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kićanović, S. (2013) 'Utjecaj masenog udjela voćne kaše, vrste šećera te vremena skladištenja na kvalitetu i biološki aktivne spojeve želiranih proizvoda od aronije', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ki\'{c}anovi\'{c}, Sanela}, year = {2013}, pages = {95}, keywords = {aronija, fenolni spojevi, antioksidacijski kapacitet, HPLC, boja, senzorika, niskokalori\v{c}ni \v{z}elirani proizvodi}, title = {Utjecaj masenog udjela vo\'{c}ne ka\v{s}e, vrste \v{s}e\'{c}era te vremena skladi\v{s}tenja na kvalitetu i biolo\v{s}ki aktivne spojeve \v{z}eliranih proizvoda od aronije}, keyword = {aronija, fenolni spojevi, antioksidacijski kapacitet, HPLC, boja, senzorika, niskokalori\v{c}ni \v{z}elirani proizvodi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ki\'{c}anovi\'{c}, Sanela}, year = {2013}, pages = {95}, keywords = {black chokeberry, polyphenolics, HPLC, antioxidant capacity, colour, sensory profile, low sugar jelly products}, title = {Influence of fruit content, sugar type, and storage time on quality parameters and biologically active compounds in aronia jelly products}, keyword = {black chokeberry, polyphenolics, HPLC, antioxidant capacity, colour, sensory profile, low sugar jelly products}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font