Pregled bibliografske jedinice broj: 647229
Utjecaj masenog udjela voćne kaše, vrste šećera te vremena skladištenja na kvalitetu i biološki aktivne spojeve želiranih proizvoda od aronije
Utjecaj masenog udjela voćne kaše, vrste šećera te vremena skladištenja na kvalitetu i biološki aktivne spojeve želiranih proizvoda od aronije, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 647229 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj masenog udjela voćne kaše, vrste šećera te vremena skladištenja na kvalitetu i biološki aktivne spojeve želiranih proizvoda od aronije
(Influence of fruit content, sugar type, and storage time on quality parameters and biologically active compounds in aronia jelly products)
Autori
Kićanović, Sanela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2013
Stranica
95
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
aronija; fenolni spojevi; antioksidacijski kapacitet; HPLC; boja; senzorika; niskokalorični želirani proizvodi
(black chokeberry; polyphenolics; HPLC; antioxidant capacity; colour; sensory profile; low sugar jelly products)
Sažetak
Ovim je istraživanjem ispitan utjecaj masenog udjela voćne kaše, vrste šećera te vremena skladištenja na količinu, sastav i stabilnost polifenolnih spojeva, na antioksidacijski kapacitet, parametre boje te na senzorske značajke ploda, kaše i želiranih proizvoda od aronije. Ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi određivani su spektrofotometrijski, a pojedini fenolni spojevi HPLC-om uz UV/VIS PDA detekciju. Antioksidacijski kapacitet je određen primjenom FRAP i ABTS metoda, boja je određena kolorimetrijski CIE L*a*b* sistemom, a senzorske karakteristike kvantitativnom deskriptivnom analizom (QDA). U ukupnoj količini identificiranih spojeva, u svim ispitivanim uzorcima, najviše su zastupljeni antocijani, od kojih je cijanidin-3-galaktozid u najvećim koncentracijama. Od fenolnih kiselina, identificirane su hidroksicimetne kiseline, a od flavonola utvrđen je kvercetin. Neovisno o tipu uzorka i trajanju skladištenja, hidroksicimetne kiseline su bile najstabilnije, a flavonoli najmanje stabilni. Dodatak fruktoze, u usporedbi s dodatkom saharoze, uzrokovao je veće gubitke svih fenolnih spojeva. Neovisno o primjenjenoj metodi, antioksidacijski kapacitet je najviši u kaši a najmanji u uzorku 200G. Zajednički utjecaj tipa uzorka, vrste šećera i mjeseca skladištenja očit je na sve kolorimetrijske varijable osim na a* i C*. Na temelju senzorskog ocjenjivanja želiranih proizvoda od aronije, uzorak 450G sa dodanom fruktozom, pokazao se najboljim kroz svih šest mjeseci skladištenja te je bio najvišeg sveukupnog dojma, dok je uzorak 200G sa dodanom saharozom bio najlošije prihvaćen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)