Pregled bibliografske jedinice broj: 64707
Utjecaj defolijacije na dozrijevanje grožđa i mladica sorte Graševina (Vitis vinifera L.)
Utjecaj defolijacije na dozrijevanje grožđa i mladica sorte Graševina (Vitis vinifera L.), 1999., doktorska disertacija, Zemjodelski fakultet Skopje, Skopje, Makedonija
CROSBI ID: 64707 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj defolijacije na dozrijevanje grožđa i mladica sorte Graševina (Vitis vinifera L.)
(Influence of partial defoliation on the maturity of grapevine and shoots of cv. Graševina (Vitis vinifera L.))
Autori
Kozina, Bernard
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Zemjodelski fakultet Skopje
Mjesto
Skopje, Makedonija
Datum
18.06
Godina
1999
Stranica
129
Mentor
Božinović, Zvonimir
Neposredni voditelj
Božinović, Zvonimir
Ključne riječi
Vinova loza; Graševina; defolijacija; dozrijevanje grožđa; dozrijevanje mladica
(Vitis vinifera L.; Graševina; partial defoliation; grapevine maturity; shoots maturity)
Sažetak
Defolijacija vinove loze kao zahvat zelenog reza odavna je poznata i koristi se manje ili više u tehnologiji vinogradarske proizvodnje, posebice u proizvodnji stolnog grožđa. Međutim, uvođenjem strojeva za branje grožđa u tehnološku liniju, problematika defolijacije dobija novu dimenziju, pa postaje skoro obavezan zahvat kojim se primjese lišća u ubranom grožđu nastoje smanjiti na najmanju moguću mjeru, da se izbjegne nepoželjan utjecaj na kakvoću budućeg vina. Pri tome se ovisno o tipu stroja za defolijaciju skida 20-35% ukupne lisne mase.
U zadnje se vrijeme defolijaciji poklanja naročita pozornost kao mjeri kojom se može značajno utjecati na ukupnost fizioloških procesa vinove loze, poglavito u smislu utjecaja na dinamiku dozrijevanja grožđa i kemijskog sastava mošta, kao i na dinamiku dozrijevanja mladica i nakupljanja rezervnih tvari u njima. Jednako tako defolijacija je značajna i kao mjera kojom se utječe na pojavnost i intenzitet zaraze sivom plijesni.
Postignuti rezultati ukazuju da djelomična defolijacija u uvjetima Daruvarskog vinogorja može utjecati na dinamiku kretanja, odnosno smanjenja sadržaja ukupnih kiselina u moštu, dok nije bilo utjecaja na nakupljanje šećera u moštu.
Rezultati analize kemijskog sastava jednogodišnje rozgve pokazali su da djelomična defolijacija pozitivno utječe na dozrijevanje mladica i nakupljanje rezernih tvari u istima, što ih čini veoma otpornim na niske zimske temperature.
Također je potvrđeno da djelomična defolijacija značajno utječe na smanjenje i intenzitet zaraze grožđa sivom plijesni. Jednako tako je uočeno da su primjese lišća u ubranom grožđu značajno manje pri obavljenoj defolijaciji trsova.
Iz svega navedenog zaključeno je da je djelomična defolijacija sorte Graševina u našim proizvodnim uvjetima u potpunosti prihvatljiva i racionalna tehnološka mjera kojom se može utjecati na kakvoću i uspješnost u vinogradarskoj proizvodnji.
Izvorni jezik
Ostalo
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA