Pregled bibliografske jedinice broj: 646863
Nutritivna vrijednost egzotičnog povrća
Nutritivna vrijednost egzotičnog povrća, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 646863 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna vrijednost egzotičnog povrća
(Nutritive value of exotic vegetables)
Autori
Bušić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2013
Stranica
25
Mentor
Benko, Božidar
Ključne riječi
ljubičasta mrkva; plavi krumpir; žuta lubenica; meksički krastavac; hranidbena i zdravstvena vrijednost
(purple carrot; blue potato; yellow watermelon; chayote; nutritive and health value)
Sažetak
Hranjiva ili nutritivna vrijednost povrća obuhvaća sve podatke navedene na ambalaži, etiketi, koji se odnose na količinu hranjivih sastojaka u proizvodu, a predstavlja ukupnost biološke i energetske vrijednosti određene količine hrane. Povrće je uz voće najvažniji i najjeftiniji izvor vitamina. Osim vitamina koje povrće sadrži u sebi ono je i velik izvor minerala čija je uloga vrlo značajna u normalnom funkcioniranju krvnog sustava, stvaranju koštanog tkiva te održavanju ostalih fizioloških funkcija organizma. U radu su predstavljene neobične, egzotične vrste povrća koje se uzgajaju na isti način kao i tradicionalne vrste povrća, ali koje imaju mnogo veće zdravstvene prednosti. Zbog povoljnih agroekoloških uvjeta uzgoj egzotičnog povrća sve više privlači poljoprivrednike iz Hrvatske, a uz to ove vrste povrća postižu višu cijenu na tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)