Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 646860

Ekološki čimbenici u proizvodnji povrća


Rebić, Ivana
Ekološki čimbenici u proizvodnji povrća, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 646860 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekološki čimbenici u proizvodnji povrća
(Environmental factors in vegetable production)

Autori
Rebić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2013

Stranica
23

Mentor
Benko, Božidar

Ključne riječi
abiotski čimbenici; toplina; svjetlost; voda; tlo
(abiotuc factors; temperature; light; water; soil)

Sažetak
Povrtne kulture pripadaju različitim botaničkim porodicama i porijeklom su iz različitih klimatskih zona te zbog toga za svoj rast i razvoj zahtijevaju više ili manje svjetla, topline i vode. Od ekoloških čimbenika za proizvodnju povrća najznačajniji su temperatura (toplina), vlaga (voda), svjetlost i tlo. Stanju ovih klimatskih čimbenika i raspoloživog zemljišta nužno je prilagoditi izbor vrsta i sorti povrća te tehnologiju njihova uzgoja. Zbog razlika u interakciji ekoloških čimbenika, Hrvatska je podijeljena na 4 uzgojna područja: ravničarsko područje sjeverne Hrvatske, područje Like i Gorskog Kotara, priobalno područje te otočno područje. Osnovne fiziološke funkcije, kao što su upijanje vode, fotosinteza, disanje, transpiracija i nakupljanje stvorenih asimilata, pod izravnim su utjecajem temperature. Optimalne temperature su one temperature u kojima biljka najbolje raste i razvija se. Svjetlost je čimbenik vrlo važan za fotosintetske organizme (primarna biljna proizvodnja), a djelovanje svjetlosti je povezano s promjenom temperature (godišnja doba). Prema reakciji na dužinu dnevnoga osvjetljenja biljne vrste se dijele na biljke kratkog dana, biljke dugog dana i neutralne biljke. Voda je jedan od faktora koji uvjetuju život biljke, pa je uzgoj biljaka bez vode nemoguć. Optimalan sadržaj vode u tlu za većinu povrćarskih kultura iznosi 60 do 90 % poljskog vodnog kapaciteta. Povrće sadrži oko 90 do 95% vode pa nema niti proizvodnje povrća bez osigurane vode za navodnjavanje. Iz tla biljke koriste vodu, hraniva i kisik za disanje korijena, te se u njemu ukorijenjuju. Mikroorganizmi tla imaju najveće značenje u razgradnji organske tvari u tlu te u kruženju elemenata u prirodi. Fizikalna i kemijska svojstva tla te obskrbljenost tla biljnim hranivima moguće je utvrditi laboratorijskom analizom i stoga ona postaje nezaobilazni element planirane tehnologije uzgoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Božidar Benko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rebić, Ivana
Ekološki čimbenici u proizvodnji povrća, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Rebić, I. (2013) 'Ekološki čimbenici u proizvodnji povrća', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rebi\'{c}, Ivana}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {abiotski \v{c}imbenici, toplina, svjetlost, voda, tlo}, title = {Ekolo\v{s}ki \v{c}imbenici u proizvodnji povr\'{c}a}, keyword = {abiotski \v{c}imbenici, toplina, svjetlost, voda, tlo}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rebi\'{c}, Ivana}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {abiotuc factors, temperature, light, water, soil}, title = {Environmental factors in vegetable production}, keyword = {abiotuc factors, temperature, light, water, soil}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font