Pregled bibliografske jedinice broj: 64677
Gospodarska svojstva crnih vinskih kultivara (V. vinifera L.) introduciranih iz područja sjeverne Italije
Gospodarska svojstva crnih vinskih kultivara (V. vinifera L.) introduciranih iz područja sjeverne Italije // Glavni referati i sažeci Znanstvenih i stručnih priopćenja / Nikola Mirošević (ur.).
Zagreb: Croatia - vino, Zagreb, 1994. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 64677 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gospodarska svojstva crnih vinskih kultivara (V. vinifera L.) introduciranih iz područja sjeverne Italije
(Technological characteristics of red wine cultivars introduced from northern Italy)
Autori
Mirošević, Nikola ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Kozina, Bernard ; Marić, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Glavni referati i sažeci Znanstvenih i stručnih priopćenja
/ Nikola Mirošević - Zagreb : Croatia - vino, Zagreb, 1994
Skup
Prvi Hrvatski kongres vinogradara i vinara
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27.06.1994. - 29.06.1994
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Vitis vinifera L.; introdukcija; Sjeverna Dalmacija; tehnološka svojstva
(Vitis vinifera L.; introduction; northem Dalmatia; production - tehnological characteristics)
Sažetak
U pokusnom nasadu objekta "Baštica", Pk zadar, vrše se od 1986. istraživanja većeg broja introduciranih kultivara. Osobito se pozornost poklanja vinskim kultivarima, pa se uz sorte područja ekološki sličnih Sjevernoj Dalmaciji, prate i one iz drugih zona proizvodnje.
Tako su u ovom radu izloženi rezultati petogodišnjih istraživanja agrobioloških i gospodarskih svojstava crnih kultivara barbera, Refosco dal peduncolo rosso, Teranno, lambrusco maestri, Ancelotta, Freisa cheri i Dolcetto, podrijetlom iz sjevernih područja Italije.
U pokusnom nasadu najbolje rezultate pokazao je Lambrusco maestri, kako glede rodnosti, tako i po kakvoći mošta i vina, pa smatramo da zaslužuje našu daljnju pozornost. Prema očekivanju, vrijednost ostalih kultivara u ovim ekološkim uvjetima nije mogla doći do punog izražaja, ali neka svojstva (visok sadržaj ukupnih kiselina kod Barbere i Teranna, povoljna organoleptička svojstva vina Freise chieri i Refosca, dobra rodnost i koncetracija šećera Dolcetta, te intenzivna boja Ancelotte) čine i ove kultivare interesantnima za daljnje praćenje na većim površinama. Ukoliko bi se ta pozitivno očitovana svojstva potvrdila, mogla bi poslužiti kao prateći kultivari u sortimentu Sjeverne Dalmacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA