Pregled bibliografske jedinice broj: 64675
Istraživanje palatabilnosti nekih vrsta trava u ispaši ovaca
Istraživanje palatabilnosti nekih vrsta trava u ispaši ovaca, 1998., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 64675 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje palatabilnosti nekih vrsta trava u ispaši ovaca
(Palatability of some grass species grazed by sheep)
Autori
Havranek, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.03
Godina
1998
Stranica
96
Mentor
Knežević, Mladen
Neposredni voditelj
Knežević, Mladen
Ključne riječi
Dactilys glomerata; Festuca arundinacea; Phleum pratense; Festuca pratensis; palatabilnost; ovce; selektivna ispaša
(Dactilys glomerata; Festuca arundinacea; Phleum pratense; Festuca pratensis; palatability; sheep; selective grazing)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi neke faktore koji utječu na palatabilnost domaćih selekcija trava klupčasta oštrica sorta B-15, mačji repak sorta B-10, livadna vlasulja sorta B-14 u pašnom korištenju i njihov utjecaj na selektivnu sposobnost ovaca. Selektivna sposobnost ovaca obzirom na palatabilnost ispitivanih trava utvrđivana je sa fistuliranim ovcama, tako da su uzorci pojedinih trava skupljani kroz oesofagalnu fistulu. Ovce su svaki put prije izlaska na pokusni pašnjak različito hranjene sa o; 0,15; 0,25; 0,35 kg sijena. Pokus je postavljen sa "Change over" planu (2 latinska kvadrata). Sadržaj ekstrusa bio je podvrgnut kvantitativnoj botaničkoj analizi pomoću binokulara po modificiranoj metodi Harker i sur. (1964) i kemijskoj analizi za određivanje osnovnog kemijskog sastava prema AOAC (1980). Rezultati istraživanja kemijskog sastava pokazuju da livadna vlasulja sorta B-14 sadrži najviše sirovih i probavljivih bjelančevina, kalcija i vlakana, slijedi klupčasta oštrica B-15, a mačji repak B-10 ima najmanje vlakana i sukladno tome najviše netto energije. Trstikasta vlasulja B-18 ima najmanje sirovih i probavljivih Bjelančevina. Prosječni kemijski sastav ekstrusa svih ovaca i svih tretmana pokazuje da su ovce odabrale visko kvalitetan obrok koji je bogat bjelančevinama i fosforom, a sadržaj vlakana, kalcija i NET-a je optimalan. Usporedba prosječnog kemijskog sastava ponuđenih trava i pojedenih trava pokazuje da su ovce odabrale kvalitetnije dijelove trava koji sadrže više bjelančevina i fosfora te manje vlakana i kalcija nego ijedna ponuđena trava zasebno.Rezultati pokazuju da stupanj prethodne nahranjenosti-tretmana ovaca prosječnim livadnim sijenom nije djelovao (P> 0,01) na kvalitetu odabranog obroka. Međutim, uočava se tendencija da prethodno nenahranjene ovce (0,00 g/d) odabiru trave/dijelove trava koji daju ekstrus s nižom koncentracijom sirovih bjelančevina i fosfora, ali višim sadržajem sirovih vlakana i kalcija nego što je nađeno u suhoj tvari ekstrusa ovaca prethodno hrajenih sijenom.Rezultati istraživanja vrijednosti kvantitativnog sadržaja ekstrusa dobiveni mikroskopiranjem, te utvrđene razlike između zastupljenosti pojedinih trava (izraženo u %) visoko su signifikantne (P<0,01) što znači da su ovce bez obzira na prethodni tretman najviše jele travu Dactylis glomerata B-15, a najmanje travu Festuca arundinacea B-18. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da se ovce na paši ponašaju selektivno prema vrstama trava koje formiraju tratinu te da postoji signifikantna razlika u palatabilnosti između ispitivanih trava, ali je utjecao na postotak udjela istih trava u obroku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA