Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 64675

Istraživanje palatabilnosti nekih vrsta trava u ispaši ovaca


Havranek, Davor
Istraživanje palatabilnosti nekih vrsta trava u ispaši ovaca, 1998., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 64675 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje palatabilnosti nekih vrsta trava u ispaši ovaca
(Palatability of some grass species grazed by sheep)

Autori
Havranek, Davor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.03

Godina
1998

Stranica
96

Mentor
Knežević, Mladen

Neposredni voditelj
Knežević, Mladen

Ključne riječi
Dactilys glomerata; Festuca arundinacea; Phleum pratense; Festuca pratensis; palatabilnost; ovce; selektivna ispaša
(Dactilys glomerata; Festuca arundinacea; Phleum pratense; Festuca pratensis; palatability; sheep; selective grazing)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi neke faktore koji utječu na palatabilnost domaćih selekcija trava klupčasta oštrica sorta B-15, mačji repak sorta B-10, livadna vlasulja sorta B-14 u pašnom korištenju i njihov utjecaj na selektivnu sposobnost ovaca. Selektivna sposobnost ovaca obzirom na palatabilnost ispitivanih trava utvrđivana je sa fistuliranim ovcama, tako da su uzorci pojedinih trava skupljani kroz oesofagalnu fistulu. Ovce su svaki put prije izlaska na pokusni pašnjak različito hranjene sa o; 0,15; 0,25; 0,35 kg sijena. Pokus je postavljen sa "Change over" planu (2 latinska kvadrata). Sadržaj ekstrusa bio je podvrgnut kvantitativnoj botaničkoj analizi pomoću binokulara po modificiranoj metodi Harker i sur. (1964) i kemijskoj analizi za određivanje osnovnog kemijskog sastava prema AOAC (1980). Rezultati istraživanja kemijskog sastava pokazuju da livadna vlasulja sorta B-14 sadrži najviše sirovih i probavljivih bjelančevina, kalcija i vlakana, slijedi klupčasta oštrica B-15, a mačji repak B-10 ima najmanje vlakana i sukladno tome najviše netto energije. Trstikasta vlasulja B-18 ima najmanje sirovih i probavljivih Bjelančevina. Prosječni kemijski sastav ekstrusa svih ovaca i svih tretmana pokazuje da su ovce odabrale visko kvalitetan obrok koji je bogat bjelančevinama i fosforom, a sadržaj vlakana, kalcija i NET-a je optimalan. Usporedba prosječnog kemijskog sastava ponuđenih trava i pojedenih trava pokazuje da su ovce odabrale kvalitetnije dijelove trava koji sadrže više bjelančevina i fosfora te manje vlakana i kalcija nego ijedna ponuđena trava zasebno.Rezultati pokazuju da stupanj prethodne nahranjenosti-tretmana ovaca prosječnim livadnim sijenom nije djelovao (P> 0,01) na kvalitetu odabranog obroka. Međutim, uočava se tendencija da prethodno nenahranjene ovce (0,00 g/d) odabiru trave/dijelove trava koji daju ekstrus s nižom koncentracijom sirovih bjelančevina i fosfora, ali višim sadržajem sirovih vlakana i kalcija nego što je nađeno u suhoj tvari ekstrusa ovaca prethodno hrajenih sijenom.Rezultati istraživanja vrijednosti kvantitativnog sadržaja ekstrusa dobiveni mikroskopiranjem, te utvrđene razlike između zastupljenosti pojedinih trava (izraženo u %) visoko su signifikantne (P<0,01) što znači da su ovce bez obzira na prethodni tretman najviše jele travu Dactylis glomerata B-15, a najmanje travu Festuca arundinacea B-18. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da se ovce na paši ponašaju selektivno prema vrstama trava koje formiraju tratinu te da postoji signifikantna razlika u palatabilnosti između ispitivanih trava, ali je utjecao na postotak udjela istih trava u obroku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178332

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Davor Havranek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Havranek, Davor
Istraživanje palatabilnosti nekih vrsta trava u ispaši ovaca, 1998., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
Havranek, D. (1998) 'Istraživanje palatabilnosti nekih vrsta trava u ispaši ovaca', doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Havranek, Davor}, year = {1998}, pages = {96}, keywords = {Dactilys glomerata, Festuca arundinacea, Phleum pratense, Festuca pratensis, palatabilnost, ovce, selektivna ispa\v{s}a}, title = {Istra\v{z}ivanje palatabilnosti nekih vrsta trava u ispa\v{s}i ovaca}, keyword = {Dactilys glomerata, Festuca arundinacea, Phleum pratense, Festuca pratensis, palatabilnost, ovce, selektivna ispa\v{s}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Havranek, Davor}, year = {1998}, pages = {96}, keywords = {Dactilys glomerata, Festuca arundinacea, Phleum pratense, Festuca pratensis, palatability, sheep, selective grazing}, title = {Palatability of some grass species grazed by sheep}, keyword = {Dactilys glomerata, Festuca arundinacea, Phleum pratense, Festuca pratensis, palatability, sheep, selective grazing}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font