Pregled bibliografske jedinice broj: 646270
O književnosti kroz dimenziju čitanja/hranjenja
O književnosti kroz dimenziju čitanja/hranjenja // Čitanje za školu i život, IV. simpozij učitelja i nastavnika hrvatskog jezika, Zbornik radova / Grubišić Belina, Linda ; Zadravec, Tamara (ur.).
Zagreb: Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO), 2013. str. 42-55 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 646270 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
O književnosti kroz dimenziju čitanja/hranjenja
(On Literature through the Dimension of Reading/Feeding)
Autori
Pšihistal, Ružica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Čitanje za školu i život, IV. simpozij učitelja i nastavnika hrvatskog jezika, Zbornik radova
/ Grubišić Belina, Linda ; Zadravec, Tamara - Zagreb : Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO), 2013, 42-55
ISBN
978-953-7290-33-7
Skup
IV. simpozij učitelja i nastavnika hrvatskoga jezika Čitanje za školu i život
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 07.11.2012. - 10.11.2012
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
književnost; čitanje; hrana kao metafora; užitak
(literature; reading; food as metaphor; pleasure)
Sažetak
Odnos između pisane književnosti i čitanja istražuje se na teorijskoj razini kroz problematiziranje kategorije književnosti s posebnim osvrtom na sudbinu uloge čitatelja u književnoznanstvenome diskursu. Pitanje svrhe književnosti unosi u razmatranje iskustvenu dimenziju čitateljskoga užitka, koji se propituje na pozadini literarne topike o čitanju kao hranjenju. Iz polazišne tvrdnje o čitanju kao aktualizaciji književnosti, sumira se povijest teorijskoga problema čitanja u znanosti o književnosti, posebice u okviru fenomenološke kritike (Sartre, Ingarden) i estetike recepcije (Iser, Jauss). Složenošću svojih kognitivnih, metakognitivnih, afektivnih, socijalnih-povijesnih i ukupnih kontekstualnih determinanti, čitanje zahtijeva multidisciplinarni i interdisciplinarni pristup te nužnu suradnju različitih disciplina u okviru humanističkih, društvenih i medicinskih znanosti, pri čemu je znakovito, da je među njima sve manja, gotovo neznatna uloga znanosti o književnosti. Na pozadini klasičnih retoričkih postavki o tropletu delectare/docere/movere znanost o književnosti pozvana je iznova promisliti pitanje svrhe književnosti, imajući u vidu da globalna kriza čitanja zahtijeva povratak čitanju iz užitka. Literarna topika o knjizi kao hrani mogla bi pri tomu poslužiti kao putokaz.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Filologija, Znanost o umjetnosti, Etnologija i antropologija