Pregled bibliografske jedinice broj: 646048
Učestalost serovarova Salmonella u uzorcima hrane za ljude i životinje na području Dalmacije u periodu 2007- 2009 godine
Učestalost serovarova Salmonella u uzorcima hrane za ljude i životinje na području Dalmacije u periodu 2007- 2009 godine // The 5th International Congress "Veterinary Science and Profession", Book of abstracts VZS / Slavica, Alen (ur.).
Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2013. str. 87-87 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 646048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učestalost serovarova Salmonella u uzorcima hrane za ljude i životinje na području Dalmacije u periodu 2007- 2009 godine
(Frequency of Salmonella in food and feed samples in county Dalmatia during 2007- 2009 year)
Autori
Listeš, Irena ; Škoko, Ines ; Dujić, Tomislav ; Katić, Anđelo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
The 5th International Congress "Veterinary Science and Profession", Book of abstracts VZS
/ Slavica, Alen - Zagreb : Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2013, 87-87
Skup
The 5th International Congress "Veterinary Science and Profession", Zagreb, October 3rd and 4h 2013
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 03.10.2013. - 04.10.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Salmonella spp.; hrana; hrana za životinje; serovarovi
(Salmonella spp.; food; feed; serotypes)
Sažetak
Salmonella je odavno prepoznata kao važan patogen u životinja i ljudi, te je i dalje jedan od glavnih uzročnika otrovanja hranom. U Hrvatskoj broj oboljenja ljudi od salmoneloza prosječno iznosi oko 2600 prijava u posljednjih pet godina. Rod Salmonella je podijeljen je u dvije vrste, a od najvećeg značenja za javno zdravstvo je podvrsta S. enterica subsp. enterica sa 99, 5% udjela u izoliranim svim Salmonella sojevima. Salmonella vrste su dalje podijeljene na više od 2600 serovarova. Osim vrsno specifičnih serovarova za ljude, rezervoar bakterija roda Salmonella je crijevni trakt domaćih i divljih životinja, pa namirnice životinjskog i biljnog podrijetla lako postaju zagađene izmetom. Uzorci uzorkovani u objektima SPH prema HCCP sustavu ili iznimno odlukom nadležne inspekcije, pretraženi su na prisutnost Salmonella spp. metodom HRN EN ISO 6579:2003. Biokemijski potvrđene kolonije serološki su testirane prema Kauffmann-White shemi sa 71 % izolata serotipiziranih do serovara. U periodu od 2007. do 2009. godine, utvrđena je prevalencija od 1% pozitivnih Salmonella spp. uzoraka namirnica i stočne hrane (n = 13028). U ovom periodu pozitivni uzorci su utvrđeni u mesu peradi (8, 3%) mesnim pripravcima (4, 5%), mesu iz klaonica (3, 4%), konfekcioniranom mesu (2, 2%), mljevenom mesu (0, 9%), hrani za životinje (0, 6%), mesu školjkaša (0, 6%), te porcioniranom mesu i mesnim pripravcima (0, 1%). U ovim uzorcima prevalencija uzoraka iz uvoza je znatno veća (4, 3%) od onih domaćeg porijekla (0, 6%). Iz uzoraka izdvojeno je 19 serovarova:, Salmonella ser. Typhimurium (26), ser. Enteritidis, ser. Montevideo i ser. Tennessee (6), ser. Agona i ser. Goldcoast (3), ser. Brandenburg, ser. Rissen, ser. Eimsbuettel, ser. London, ser. Mbandaka, ser. Senftenberg i ser. Choleraesuis (2), te po jedan izolat ser. Derby, ser. Give, ser. Infantis, ser. Litchfield, ser. Panama i ser. Stanleyville. Većina serovarova utvrđena je kod ljudi u Hrvatskoj, u istom periodu istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb