Pregled bibliografske jedinice broj: 646003
Utvrđivanje i identifikacija kvasaca i plijesni tijekom zrenja polutvrdog sira
Utvrđivanje i identifikacija kvasaca i plijesni tijekom zrenja polutvrdog sira // Book of abstracts VZS, The 5th International Congress "Veterinary Science and Profession" / Slavica, Alen (ur.).
Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2013. str. 86-86 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 646003 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utvrđivanje i identifikacija kvasaca i plijesni tijekom zrenja polutvrdog sira
(Characterization and identification of yeasts and molds during the ripening of semi-hard cheese)
Autori
Škoko, Ines ; Zadravec, Manuela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts VZS, The 5th International Congress "Veterinary Science and Profession"
/ Slavica, Alen - Zagreb : Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2013, 86-86
Skup
The 5th International Congress "Veterinary Science and Profession", Zagreb, October 3rd and 4th 2013
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 03.10.2013. - 04.10.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kvasci; plijesni; zrenje; polutvrdi sir
(yeasts; molds; ripening; semi-hard cheese)
Sažetak
Broj i vrsta mikroorganizama prisutnih u siru ovisi o kvaliteti mlijeka, temperaturi pasterizacije, uvjetima proizvodnje, temperaturi i vremenu skladištenja, kvaliteti starter kultura i drugim faktorima. Ispitivanje prisutnosti i broja mikroorganizama je vrlo važan dio kontrole kvalitete mliječnih proizvoda. Prisutnost kvasnica u siru može pridonijeti kvaliteti organoleptičkih svojstava, s obzirom da imaju vrlo velik enzimatski potencijal, međutim također mogu izazvati i kvarenje sira. Ukupno je pretraženo 18 uzoraka polutvrdog sira, a uzorci su nacijepljivani iz sredine i neposredno ispod kore. Tjekom 60 dana praćeni su mikrobiološki parametri tijekom zrenja polutvrdog sira, proizvedenog od pasteriziranog kravljeg mlijeka, s naglaskom na prisutnost kvasaca i plijesni. Kvasci i plijesni su pretraženi prema standardnoj metodi ISO/ 21527- 2:2008, na RBA-agaru (Rose Bengal Agar Base, Biolife) pri 25±1° C tijekom 5 dana dodatno i na OGY-agaru (Oxytetracyclin glucose yeast extract agar, Biolife). Identifikacija plijesni određena je uobičajenim morfološkim metodama prema atlasu Samsona i sur.(2004.), a identifikacija kvasaca API 20 C AUX sistemom (Biomerieux). Rezultati ukazuju na promjene u mikrobiološkim parametrima tijekom zrenja sira, kao i na razlike između površine i unutrašnjosti sira. Na samom početku zrenja kvasci su utvrđeni u sredini sira u količini 1 – 1, 1 log10 cfu/g dok u kori nisu utvrđeni (<1 log10). Sedmog dana zrenja u sredini sira broj kvasaca bio je 1- 1, 2 log10 cfu/g te je sličan kao na početku zrenja, dok su u kori utvrđeni kvasci u broju od 1, 1- 2, 5 log10. Tijekom daljnjeg procesa zrenja vrijednosti se znatno ne mijenjaju u sredini 1 – 1, 3 log10 cfu/g, a u kori 1- 2, 5 log10. Plijesni su utvrđene u kori tek od 43. dana zrenja i to 1 – 1, 8 log10 cfu/g dok u sredini nisu utvrđene. Izolirani sojevi plijesni pripadali su vrsti Penicillium crustosum i rodu Moniliella. Izdvojene vrste kvasci su Candida famata i Candida guilliermondii.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb