Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 646003

Utvrđivanje i identifikacija kvasaca i plijesni tijekom zrenja polutvrdog sira


Škoko, Ines; Zadravec, Manuela
Utvrđivanje i identifikacija kvasaca i plijesni tijekom zrenja polutvrdog sira // Book of abstracts VZS, The 5th International Congress "Veterinary Science and Profession" / Slavica, Alen (ur.).
Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2013. str. 86-86 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 646003 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utvrđivanje i identifikacija kvasaca i plijesni tijekom zrenja polutvrdog sira
(Characterization and identification of yeasts and molds during the ripening of semi-hard cheese)

Autori
Škoko, Ines ; Zadravec, Manuela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts VZS, The 5th International Congress "Veterinary Science and Profession" / Slavica, Alen - Zagreb : Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2013, 86-86

Skup
The 5th International Congress "Veterinary Science and Profession", Zagreb, October 3rd and 4th 2013

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 03.10.2013. - 04.10.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kvasci; plijesni; zrenje; polutvrdi sir
(yeasts; molds; ripening; semi-hard cheese)

Sažetak
Broj i vrsta mikroorganizama prisutnih u siru ovisi o kvaliteti mlijeka, temperaturi pasterizacije, uvjetima proizvodnje, temperaturi i vremenu skladištenja, kvaliteti starter kultura i drugim faktorima. Ispitivanje prisutnosti i broja mikroorganizama je vrlo važan dio kontrole kvalitete mliječnih proizvoda. Prisutnost kvasnica u siru može pridonijeti kvaliteti organoleptičkih svojstava, s obzirom da imaju vrlo velik enzimatski potencijal, međutim također mogu izazvati i kvarenje sira. Ukupno je pretraženo 18 uzoraka polutvrdog sira, a uzorci su nacijepljivani iz sredine i neposredno ispod kore. Tjekom 60 dana praćeni su mikrobiološki parametri tijekom zrenja polutvrdog sira, proizvedenog od pasteriziranog kravljeg mlijeka, s naglaskom na prisutnost kvasaca i plijesni. Kvasci i plijesni su pretraženi prema standardnoj metodi ISO/ 21527- 2:2008, na RBA-agaru (Rose Bengal Agar Base, Biolife) pri 25±1° C tijekom 5 dana dodatno i na OGY-agaru (Oxytetracyclin glucose yeast extract agar, Biolife). Identifikacija plijesni određena je uobičajenim morfološkim metodama prema atlasu Samsona i sur.(2004.), a identifikacija kvasaca API 20 C AUX sistemom (Biomerieux). Rezultati ukazuju na promjene u mikrobiološkim parametrima tijekom zrenja sira, kao i na razlike između površine i unutrašnjosti sira. Na samom početku zrenja kvasci su utvrđeni u sredini sira u količini 1 – 1, 1 log10 cfu/g dok u kori nisu utvrđeni (<1 log10). Sedmog dana zrenja u sredini sira broj kvasaca bio je 1- 1, 2 log10 cfu/g te je sličan kao na početku zrenja, dok su u kori utvrđeni kvasci u broju od 1, 1- 2, 5 log10. Tijekom daljnjeg procesa zrenja vrijednosti se znatno ne mijenjaju u sredini 1 – 1, 3 log10 cfu/g, a u kori 1- 2, 5 log10. Plijesni su utvrđene u kori tek od 43. dana zrenja i to 1 – 1, 8 log10 cfu/g dok u sredini nisu utvrđene. Izolirani sojevi plijesni pripadali su vrsti Penicillium crustosum i rodu Moniliella. Izdvojene vrste kvasci su Candida famata i Candida guilliermondii.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ines Škoko (autor)

Avatar Url Manuela Zadravec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Škoko, Ines; Zadravec, Manuela
Utvrđivanje i identifikacija kvasaca i plijesni tijekom zrenja polutvrdog sira // Book of abstracts VZS, The 5th International Congress "Veterinary Science and Profession" / Slavica, Alen (ur.).
Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2013. str. 86-86 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Škoko, I. & Zadravec, M. (2013) Utvrđivanje i identifikacija kvasaca i plijesni tijekom zrenja polutvrdog sira. U: Slavica, A. (ur.)Book of abstracts VZS, The 5th International Congress "Veterinary Science and Profession".
@article{article, author = {\v{S}koko, Ines and Zadravec, Manuela}, editor = {Slavica, A.}, year = {2013}, pages = {86-86}, keywords = {kvasci, plijesni, zrenje, polutvrdi sir}, title = {Utvr\djivanje i identifikacija kvasaca i plijesni tijekom zrenja polutvrdog sira}, keyword = {kvasci, plijesni, zrenje, polutvrdi sir}, publisher = {Veterinarski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}koko, Ines and Zadravec, Manuela}, editor = {Slavica, A.}, year = {2013}, pages = {86-86}, keywords = {yeasts, molds, ripening, semi-hard cheese}, title = {Characterization and identification of yeasts and molds during the ripening of semi-hard cheese}, keyword = {yeasts, molds, ripening, semi-hard cheese}, publisher = {Veterinarski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font