Pregled bibliografske jedinice broj: 645994
Novi način prepariranja biljaka epoksidnom smolom
Novi način prepariranja biljaka epoksidnom smolom // Četvrti hrvatski botanički simpozij s međunarodnim sudjelovanjem, Split 2013 / Alegro, Antun ; Boršić, Igor (ur.).
Split, 2013. str. 166-167 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 645994 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Novi način prepariranja biljaka epoksidnom smolom
(A New Plant Preservation Method Using Epoxy Resin)
Autori
Vrbek, Mirjana ; Buzjak, Suzana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Četvrti hrvatski botanički simpozij s međunarodnim sudjelovanjem, Split 2013
/ Alegro, Antun ; Boršić, Igor - Split, 2013, 166-167
ISBN
978-953-99774-6-5
Skup
Četvrti hrvatski botanički simpozij s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 27.09.2013. - 29.09.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prepariranje biljaka; epoksidne smole; herbarij; CNHM
(plant preservation; epoxy resin; herbarium; CNHM)
Sažetak
Na eksperimentiranje epoksidnom smolom u prepariranju herbariziranih biljaka bili smo potaknuti rezultatima postignutim u Prirodnjačkom muzeju Makedonije u Skopju. Botanički odjel Prirodnjačkog muzeja posjeduje zbirku biljaka u poliesterskim smolama, ali podaci o metodologiji prepariranja nisu dostupni i ne postoje u pisanom obliku. U namjeri da oformimo sličnu zbirku koja bi prvenstveno služila u prezentacijske svrhe 2008. godine smo nekoliko mjeseci prikupljali informacije, a zatim počeli s pokusima. Za rad s epoksidnom smolom smo se odlučili zbog njene manje otrovnosti, veće prozirnosti, veće čvrstoće i manje topline koju oslobađa prilikom stvrdnjavanja u odnosu na poliesterske smole. Prvenstvena zamisao je bila prepariranje svježeg biljnog materijala premazivanjem ili uranjanjem u smolu, ali svi pokusi sa svježim biljkama su bili neuspješni zbog kemijske reakcije izazvane biljnim sokovima. Iz tog razloga smo pokuse nastavili isključivo s osušenim, herbariziranim biljkama i biljnim dijelovima. Uz neke sitne tehničke probleme, koji su postupnim razvojem metodologije savladani, rezultati su bili odlični. Ova metoda prepariranja biljaka pruža sasvim nove mogućnosti naročito u prezentaciji, ali i čuvanju herbarijskog materijala, a također omogućuje vjernije i dugotrajnije zadržavanje prirodnog izgleda i boje biljaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija