Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 644621

Utjecaj procesuiranja brašna rogača na antioksidacijsku učinkovitost liofiliziranog ekstrakta


Šaler, Iva
Utjecaj procesuiranja brašna rogača na antioksidacijsku učinkovitost liofiliziranog ekstrakta, 2013., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 644621 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesuiranja brašna rogača na antioksidacijsku učinkovitost liofiliziranog ekstrakta
(The effect of processing carob flour on the antioxidant effectiveness of lyophilized extract)

Autori
Šaler, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2013

Stranica
60

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
rogač; polifenoli; antioksidansi; predobrada brašna rogača
(carob; polyphenols; antioxidants; pretreatment of carob flour)

Sažetak
Rogač (ceratonia siliqua, Fabaceae) je tradicionalna biljka na području Mediterana koja ima vrlo dobru nutritivnu vrijednost. U posljednje vrijeme su provedena brojna istraživanja na rogaču povezana s inhibitornim utjecajem na stanice raka što se povezuje sa visokim udjelom prehrambenih vlakana i polifenola. Ekstrakt vlakana rogača snažno inhibira proliferaciju (zbog inhibicije DNK sinteze) stanica adenoma i adenokarcinoma. Polifenoli su spojevi ograničene stabilnosti i/ili topljivosti, često u kombinaciji s lošom bioraspoloživosti pa je velik izazov optimirati njihovu ekstrakciju. Svrha ovog istraživanja bila je optimirati predobradu brašna rogača kako bi se povećao udio polifenolnih komponenata u suhom ekstraktu dobivenom liofilizacijom dekokta. Istražen je utjecaj tostiranja brašna rogača, ukljanjanja šećerne komponente nakon provedenog tostiranja i korištenje Beta-cikolodekstrina kao ekspicijensa tijekom ekstrakcije. Udio ukupnih fenola određen je Folin-Ciocalteu metodom, udio flavonoida spektrofotometrijskom metodom s AlCl3, a antioksidativna učinkovitost je ispitana FRAP metodom i Teac metodom. Rezultati istraživanja pokazali su da različiti postupci preobrade brašna rogača bitno utječu na svojstva završnog ekstrakta. Ekstrakt rogača koji je tostiran 5 min na 165 oC, kojemu je uklonjen šećer te dodan Beta-ciklodekstrin ima najveći udio ukupnih fenola i flavonoida te pokazuje najbolju antioksidativnu aktivnost. Ta spoznaja može biti korisna u daljnim istraživanjima te može naći primjenu u industriji i tehnologiji kako bi se optimirao postupak izolacije bioaktivnih produkata u rogača, koji su, posebice u posljednje vrijeme, pokazali potencijal u terapiji i prevenciji različitih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija

Napomena
Diplomski rad



POVEZANOST RADA


Projekti:
006-1130475-0159 - Funkcionalna hrana-dijetetski proizvodi na bazi žitarica (Vedrina-Dragojević, Irena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šaler, Iva
Utjecaj procesuiranja brašna rogača na antioksidacijsku učinkovitost liofiliziranog ekstrakta, 2013., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Šaler, I. (2013) 'Utjecaj procesuiranja brašna rogača na antioksidacijsku učinkovitost liofiliziranog ekstrakta', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}aler, Iva}, year = {2013}, pages = {60}, keywords = {roga\v{c}, polifenoli, antioksidansi, predobrada bra\v{s}na roga\v{c}a}, title = {Utjecaj procesuiranja bra\v{s}na roga\v{c}a na antioksidacijsku u\v{c}inkovitost liofiliziranog ekstrakta}, keyword = {roga\v{c}, polifenoli, antioksidansi, predobrada bra\v{s}na roga\v{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}aler, Iva}, year = {2013}, pages = {60}, keywords = {carob, polyphenols, antioxidants, pretreatment of carob flour}, title = {The effect of processing carob flour on the antioxidant effectiveness of lyophilized extract}, keyword = {carob, polyphenols, antioxidants, pretreatment of carob flour}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font