Pregled bibliografske jedinice broj: 644582
Utjecaj stupnja zrelosti na kemijski sastav vlakana predivog lana
Utjecaj stupnja zrelosti na kemijski sastav vlakana predivog lana, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 644582 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj stupnja zrelosti na kemijski sastav vlakana predivog lana
(The influence of stages of maturity on chemical composition of fibres of fibre flax)
Autori
Salopek, Zrinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2013
Stranica
39
Mentor
Butorac, Jasminka
Ključne riječi
predivi lan; kultivari; kemijski sastav; stupanj zrelosti
(fibre flax; cultivars; chemical composition; stages of maturity)
Sažetak
U radu se iznose rezultati kemijskog sastava vlakana predivog lana (udio pratećih supstanci, masti i voskova, pektina, holoceluloze, lignina, celuloze i hemiceluloze) pet inozemnih kultivara (Viking, Viola, Venica, Agatha i Electra) ubranih u tri različite zriobe (zelena, žuta i puna). Pokusi s predivim lanom izvedeni su tijekom 2011. godine u Zagrebu na pokušalištu Maksimir na eutričnom smeđem antropogeniziranom tlu. Pokus je bio postavljen prema metodi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Na osnovi dobivenih rezultata jednogodišnjeg istraživanja kemijskih svojstava predivog lana utvrđeno je da postoje signifikantne razlike između istraživanih kultivara i između različitih stupnjeva zriobe. Prema dobivenim rezultatima istraživanih svojstava kultivari Venica i Electra ostvarili su najveće vrijednosti što se tiče udjela celuloze i holoceluloze, pa je njihovo vlakno i najčvršće. Što se tiče zrioba najveći udio celuloze ostvaren je u žutoj zriobi, što bi značilo da su tada vlakna najčvršća i da je to upravo pravo vrijeme za berbu predivog lana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3594 - Utjecaj dušika na agronomska svojstva i kakvoću sorata predivog lana
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Jasminka Butorac
(mentor)