Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 644391

Mesne odlike paške janjadi na OPG-u Pogorilić


Pogorilić, Tomislav
Mesne odlike paške janjadi na OPG-u Pogorilić, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 644391 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mesne odlike paške janjadi na OPG-u Pogorilić
(Meat qualities of Pag lambs on the family farm Pogorilic)

Autori
Pogorilić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2013

Stranica
22

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
janjad; dnevni prirast; meso; proizvodni pokazatelji; randman
(lambs; daily gain; meat; production parameters; dressing percentage)

Sažetak
U Republici Hrvatskoj danas uzgaja se oko 630 000 rasplodnih ovaca, dok se uzgojno selekcijski rad provodi na 44 917 uzgojno valjanih grla kod 481 uzgajivača i 16 pasmina. Paška ovca je unatoč uzgojnoj prostornoj ograničenosti (uzgaja se isključivo na otoku Pagu) jedna od naših najbrojnijih i najpoznatijih čistokrvnih populacija. Veličina sveukupne populacije je oko 30 000 grla, a za proizvodnju mlijeka koristi se oko 24 000 rasplodnih ovaca. Tijekom 2012. godine broj uzgojno valjanih grla paške ovce iznosio je 4 630 grla kod 53 uzgajivača. Danas se paška ovca najviše uzgaja radi mlijeka koje se prerađuje u poznati punomasni, tvrdi ovčji-paški sir. S obzirom da je glavni proizvodni cilj paških ovaca proizvodnja mlijeka, janjad kolju vrlo rano u dobi od 25 do 45 dana tjelesnom masom od 7 do 16 kg, što rezultira masom trupa od 4 do 9 kg. Cilj rada je bio utvrditi proizvodne pokazatelje paških ovaca na OPG-u Pogorilić, zatim izračunati randman trupa, dnevni prirast i dob paške janjadi te ih usporediti sa istraživanjem provedenim na projektu „Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca“. Na osnovu dobivenih rezultata vidljivo je da janjad na OPG-u Pogorilić kolje kasnije sa prosječnom dobi od 117 dana te pritom postiže veću tjelesnu masu prije klanja i masu trupa, te manji randman u odnosu na vrijednosti utvrđene u sklopu projekta „Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca“.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pogorilić, Tomislav
Mesne odlike paške janjadi na OPG-u Pogorilić, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Pogorilić, T. (2013) 'Mesne odlike paške janjadi na OPG-u Pogorilić', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pogorili\'{c}, Tomislav}, year = {2013}, pages = {22}, keywords = {janjad, dnevni prirast, meso, proizvodni pokazatelji, randman}, title = {Mesne odlike pa\v{s}ke janjadi na OPG-u Pogorili\'{c}}, keyword = {janjad, dnevni prirast, meso, proizvodni pokazatelji, randman}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pogorili\'{c}, Tomislav}, year = {2013}, pages = {22}, keywords = {lambs, daily gain, meat, production parameters, dressing percentage}, title = {Meat qualities of Pag lambs on the family farm Pogorilic}, keyword = {lambs, daily gain, meat, production parameters, dressing percentage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font