Pregled bibliografske jedinice broj: 644391
Mesne odlike paške janjadi na OPG-u Pogorilić
Mesne odlike paške janjadi na OPG-u Pogorilić, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 644391 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mesne odlike paške janjadi na OPG-u Pogorilić
(Meat qualities of Pag lambs on the family farm Pogorilic)
Autori
Pogorilić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2013
Stranica
22
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
janjad; dnevni prirast; meso; proizvodni pokazatelji; randman
(lambs; daily gain; meat; production parameters; dressing percentage)
Sažetak
U Republici Hrvatskoj danas uzgaja se oko 630 000 rasplodnih ovaca, dok se uzgojno selekcijski rad provodi na 44 917 uzgojno valjanih grla kod 481 uzgajivača i 16 pasmina. Paška ovca je unatoč uzgojnoj prostornoj ograničenosti (uzgaja se isključivo na otoku Pagu) jedna od naših najbrojnijih i najpoznatijih čistokrvnih populacija. Veličina sveukupne populacije je oko 30 000 grla, a za proizvodnju mlijeka koristi se oko 24 000 rasplodnih ovaca. Tijekom 2012. godine broj uzgojno valjanih grla paške ovce iznosio je 4 630 grla kod 53 uzgajivača. Danas se paška ovca najviše uzgaja radi mlijeka koje se prerađuje u poznati punomasni, tvrdi ovčji-paški sir. S obzirom da je glavni proizvodni cilj paških ovaca proizvodnja mlijeka, janjad kolju vrlo rano u dobi od 25 do 45 dana tjelesnom masom od 7 do 16 kg, što rezultira masom trupa od 4 do 9 kg. Cilj rada je bio utvrditi proizvodne pokazatelje paških ovaca na OPG-u Pogorilić, zatim izračunati randman trupa, dnevni prirast i dob paške janjadi te ih usporediti sa istraživanjem provedenim na projektu „Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca“. Na osnovu dobivenih rezultata vidljivo je da janjad na OPG-u Pogorilić kolje kasnije sa prosječnom dobi od 117 dana te pritom postiže veću tjelesnu masu prije klanja i masu trupa, te manji randman u odnosu na vrijednosti utvrđene u sklopu projekta „Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca“.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)