Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 644023

Uzgoj i upotreba metvice (Mentha × piperita)


Sabljak Štibohar, Dorotea
Uzgoj i upotreba metvice (Mentha × piperita), 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 644023 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uzgoj i upotreba metvice (Mentha × piperita)
(Growing and use of peppermint (Mentha × piperita))

Autori
Sabljak Štibohar, Dorotea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2013

Stranica
23

Mentor
Žutić, Ivanka

Ključne riječi
elementi tehnologije proizvodnje; eterično ulje; herba; prinos;
(technological elements of production; essential oil; herb; yield)

Sažetak
Paprena metvica (Mentha × piperita L.) višegodišnja je zeljasta biljka, prepoznatljivog intenzivnog mirisa i ugodnog okusa zbog eteričnog ulja koje sadrži u listovima. Karakterističan miris i okus potječe od mentola, glavne i najvrednije sastavnice koja određuje kakvoću eteričnog ulja. Kao oficinalna droga u metvice se koristi list i eterično ulje. Upotreba metvice je široka i raznolika: u kulinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, za proizvodnju različitih kozmetičkih preparata i robe široke potrošnje. U ljekovite se svrhe najčešće pripravlja uvarak (čaj), za koji se koriste suhi ili svježi list i zelen, a služi za olakšavanje probavnih tegoba. Eterično ulje metvice odobreno je u službenoj medicini za liječenje migrena, reumatskih tegoba, svrbeža, alergijske upale kože, nadutosti, kašlja, prehlade. Koristi se i u aromaterapiji te kao repelent komaraca. Metvica se razmnožava sadnjom vriježa jer kao četverostruki hibrid ima sjeme loše kvalitete, koje ujedno daje heterogeno potomstvo. U uzgoju metvice primjenjuju se različiti elementi tehnologije proizvodnje koji utječu na promjenu količine i kvalitete prinosa herbe i eteričnog ulja. Kreirani su novi kultivari koji daju kvalitetnije eterično ulje, a ujedno su otporni na bolesti i štetnike. Uzgoj uz navodnjavanje, kao i prihrana dušikom pozitivno djeluju na prinos herbe i eteričnog ulja. Rok uzgoja i razvojna faza značajno utječu na udio mentola u eteričnom ulju, jer se veći udio dobiva iz jesenskog roka zasnivanja usjeva, kao i iz žetve koja daje veći udio starijeg lišća. Oblik vegetacijskog prostora ne utječe značajno na većinu morfoloških svojstava i prinos herbe i eteričnog ulja paprene metvice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivanka Žutić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sabljak Štibohar, Dorotea
Uzgoj i upotreba metvice (Mentha × piperita), 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Sabljak Štibohar, D. (2013) 'Uzgoj i upotreba metvice (Mentha × piperita)', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sabljak \v{S}tibohar, Dorotea}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {elementi tehnologije proizvodnje, eteri\v{c}no ulje, herba, prinos, }, title = {Uzgoj i upotreba metvice (Mentha × piperita)}, keyword = {elementi tehnologije proizvodnje, eteri\v{c}no ulje, herba, prinos, }, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sabljak \v{S}tibohar, Dorotea}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {technological elements of production, essential oil, herb, yield}, title = {Growing and use of peppermint (Mentha × piperita)}, keyword = {technological elements of production, essential oil, herb, yield}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font