Pregled bibliografske jedinice broj: 643915
Združeni utjecaj sjenaže lucerne i vlažnog zrna kukuruza na hranjivost obroka u hranidbi kastriranih ovnova
Združeni utjecaj sjenaže lucerne i vlažnog zrna kukuruza na hranjivost obroka u hranidbi kastriranih ovnova, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 643915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Združeni utjecaj sjenaže lucerne i vlažnog zrna kukuruza na hranjivost obroka u hranidbi kastriranih ovnova
(Associative effect of alfalfa haylage anad fermented corn on ration nutritive value in wether sheep)
Autori
Špiljak, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2013
Stranica
26
Mentor
Vranić, Marina
Ključne riječi
sjenaža lucerne; vlažno zrno kukuruza; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost
(alfalfa haylage; fermented corn; ad libitum intake; in vivo digestibility)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka vlažnog zrna kukuruza (VZK) sjenaži lucerne (SL) na ad libitum konzumaciju obroka i in vivo probavljivost obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Pokus je postavljen kao latinski kvadrat 3x3 s 3 perioda i 3 hranidbena tretmana kroz koje je prolazio svaki od 3 odrasla kastrirana ovna. Istraživani su hranidbeni tretmani: (i) hranidba samo SL ; (ii) hranidba SL uz dodatak 5 grama VZK kg-1 tjelesne mase kastriranih ovnova (SL5) i (iii) hranidba SL uz dodatak 10 grama VZK kg-1 tjelesne mase kastriranih ovnova (SL10). Dodatak VZK sjenaži lucerne je doveo do pozitivnog združenog utjecaja dva krmiva na ad libitum konzumaciju ST obroka (g kg-1 M0.75), a negativnog združenog utjecaja na ad libitum konzumaciju svježeg obroka (g kg-1 M0.75). Dodatak VZK SL je doveo do linearnog povećanja probavljivosti ST (P<0, 05), linearnog povećanja probavljivosti organske tvari (OT) (P<0, 01) i linearnog povećanja probavljivosti OT u ST (D-vrijednosti) (P<0, 01). U ovom istraživanju nije utvrđen združeni utjecaj SL i VZK za istraživane parametre in vivo probavljivosti obroka (P>0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marina Vranic
(mentor)