Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 643800

Osnovni parametri kakvoće i polifenolni sastav vina sorte Plavac mali


Marinković, Marko
Osnovni parametri kakvoće i polifenolni sastav vina sorte Plavac mali, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 643800 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Osnovni parametri kakvoće i polifenolni sastav vina sorte Plavac mali
(The basic quality parameters and polyphenolic composition of wine variety Plavac mali)

Autori
Marinković, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.09

Godina
2013

Stranica
42

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Ključne riječi
Plavac mali; kemijska analiza; polifenoli
(Plavac mali; chemical analyses; polyphenolic composition)

Sažetak
Cilj završnog rada bio je analizirati vino sorte Plavac mali, privatnog proizvođača, proizvedeno u Pelješkom vinogorju, podregija Srednja i južna Dalmacija. Kemijskim analizama određeni su osnovni parametri kakvoće vina: alkohol, šećer, slobodni, vezani i ukupni sumpor, ukupne i hlapljive kiseline, ukupni fenoli te pH-vrijednost vina. Koncentracija alkohola određena je kemijskom metodom, a koncentracija šećera RS-metodom. Od ostalih laboratorijskih metoda korištene su titracija s NaOH za određivanje slobodnog i vezanog sumpora te neutralizacija s NaOH za određivanje ukupnih kiselina. Udjel ukupnih fenola određen je spektrofotometrijski, a pH-metrom je utvrđena pH-vrijednost vina. Dobiveni rezultati analiziranog vina sorte Plavac mali u skladu su s vrijednostima propisanim Pravilnikom o vinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Zechner-Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marinković, Marko
Osnovni parametri kakvoće i polifenolni sastav vina sorte Plavac mali, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marinković, M. (2013) 'Osnovni parametri kakvoće i polifenolni sastav vina sorte Plavac mali', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marinkovi\'{c}, Marko}, year = {2013}, pages = {42}, keywords = {Plavac mali, kemijska analiza, polifenoli}, title = {Osnovni parametri kakvo\'{c}e i polifenolni sastav vina sorte Plavac mali}, keyword = {Plavac mali, kemijska analiza, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marinkovi\'{c}, Marko}, year = {2013}, pages = {42}, keywords = {Plavac mali, chemical analyses, polyphenolic composition}, title = {The basic quality parameters and polyphenolic composition of wine variety Plavac mali}, keyword = {Plavac mali, chemical analyses, polyphenolic composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font