Pregled bibliografske jedinice broj: 643800
Osnovni parametri kakvoće i polifenolni sastav vina sorte Plavac mali
Osnovni parametri kakvoće i polifenolni sastav vina sorte Plavac mali, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 643800 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osnovni parametri kakvoće i polifenolni sastav vina sorte Plavac mali
(The basic quality parameters and polyphenolic composition of wine variety Plavac mali)
Autori
Marinković, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2013
Stranica
42
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
Plavac mali; kemijska analiza; polifenoli
(Plavac mali; chemical analyses; polyphenolic composition)
Sažetak
Cilj završnog rada bio je analizirati vino sorte Plavac mali, privatnog proizvođača, proizvedeno u Pelješkom vinogorju, podregija Srednja i južna Dalmacija. Kemijskim analizama određeni su osnovni parametri kakvoće vina: alkohol, šećer, slobodni, vezani i ukupni sumpor, ukupne i hlapljive kiseline, ukupni fenoli te pH-vrijednost vina. Koncentracija alkohola određena je kemijskom metodom, a koncentracija šećera RS-metodom. Od ostalih laboratorijskih metoda korištene su titracija s NaOH za određivanje slobodnog i vezanog sumpora te neutralizacija s NaOH za određivanje ukupnih kiselina. Udjel ukupnih fenola određen je spektrofotometrijski, a pH-metrom je utvrđena pH-vrijednost vina. Dobiveni rezultati analiziranog vina sorte Plavac mali u skladu su s vrijednostima propisanim Pravilnikom o vinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)