Pregled bibliografske jedinice broj: 643796
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA CRNIH VINA DINGAČ I POSTUP PELJEŠKOG VINOGORJA
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA CRNIH VINA DINGAČ I POSTUP PELJEŠKOG VINOGORJA, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 643796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA CRNIH VINA DINGAČ I POSTUP PELJEŠKOG VINOGORJA
(ANTIOXIDANT PROPERTIES OF RED WINES DINGAČ AND POSTUP FROM PELJEŠAC WINE REGION)
Autori
Valić, Daniel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2013
Stranica
52
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; crno vino; Dingač; Postup; DPPH; ABTS
(antioxidant activity; red wines; Dingač; Postup; DPPH; ABTS)
Sažetak
Zahvaljujući antioksidacijskim svojstvima, crnim se vinima, osim pića s bogatom povijesti i tradicijom, može pripisati i atribut pića s blagotvornim učincima na zdravlje ljudskog organizma. Antioksidacijsko djelovanje crnih vina potječe od njihovih bioaktivnih komponenti, ponajviše polifenola (antocijana i tanina), koji imaju sposobnost vezanja slobodnih radikala. Poznato je da su slobodni radikali glavni uzrok oksidativnog stresa u organizmu te potiču razvoj brojnih degenerativnih, kardiovaskularnih i sličnih bolesti. Plavac mali je gospodarski najznačajnija crna sorta vinove loze za Hrvatsku, a vina Dingač i Postup vrlo specifična i jedna od najkvalitetnijih hrvatskih vina. Provedena je analiza antioksidacijske aktivnosti vina Dingač i Postup korištenjem indirektnih metoda, DPPH i ABTS metoda. Provedeno je i određivanje ukupnih fenola, udjela neprevrelog šećera, etanola, ukupnih i hlapljivih kiselina te slobodnog i ukupnog sumporovog dioksida. Vino Postup pokazuje 10, 0% (DPPH) i 13, 5% (ABTS) manju antioksidacijsku aktivnost u usporedbi s vinom Dingač. Svi analizirani parametri koji podliježu zakonskim propisima u skladu su s istima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)