Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 643796

ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA CRNIH VINA DINGAČ I POSTUP PELJEŠKOG VINOGORJA


Valić, Daniel
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA CRNIH VINA DINGAČ I POSTUP PELJEŠKOG VINOGORJA, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 643796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA CRNIH VINA DINGAČ I POSTUP PELJEŠKOG VINOGORJA
(ANTIOXIDANT PROPERTIES OF RED WINES DINGAČ AND POSTUP FROM PELJEŠAC WINE REGION)

Autori
Valić, Daniel

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.09

Godina
2013

Stranica
52

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; crno vino; Dingač; Postup; DPPH; ABTS
(antioxidant activity; red wines; Dingač; Postup; DPPH; ABTS)

Sažetak
Zahvaljujući antioksidacijskim svojstvima, crnim se vinima, osim pića s bogatom povijesti i tradicijom, može pripisati i atribut pića s blagotvornim učincima na zdravlje ljudskog organizma. Antioksidacijsko djelovanje crnih vina potječe od njihovih bioaktivnih komponenti, ponajviše polifenola (antocijana i tanina), koji imaju sposobnost vezanja slobodnih radikala. Poznato je da su slobodni radikali glavni uzrok oksidativnog stresa u organizmu te potiču razvoj brojnih degenerativnih, kardiovaskularnih i sličnih bolesti. Plavac mali je gospodarski najznačajnija crna sorta vinove loze za Hrvatsku, a vina Dingač i Postup vrlo specifična i jedna od najkvalitetnijih hrvatskih vina. Provedena je analiza antioksidacijske aktivnosti vina Dingač i Postup korištenjem indirektnih metoda, DPPH i ABTS metoda. Provedeno je i određivanje ukupnih fenola, udjela neprevrelog šećera, etanola, ukupnih i hlapljivih kiselina te slobodnog i ukupnog sumporovog dioksida. Vino Postup pokazuje 10, 0% (DPPH) i 13, 5% (ABTS) manju antioksidacijsku aktivnost u usporedbi s vinom Dingač. Svi analizirani parametri koji podliježu zakonskim propisima u skladu su s istima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Zechner-Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Valić, Daniel
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA CRNIH VINA DINGAČ I POSTUP PELJEŠKOG VINOGORJA, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Valić, D. (2013) 'ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA CRNIH VINA DINGAČ I POSTUP PELJEŠKOG VINOGORJA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vali\'{c}, Daniel}, year = {2013}, pages = {52}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, crno vino, Dinga\v{c}, Postup, DPPH, ABTS}, title = {ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA CRNIH VINA DINGA\v{C} I POSTUP PELJE\v{S}KOG VINOGORJA}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, crno vino, Dinga\v{c}, Postup, DPPH, ABTS}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vali\'{c}, Daniel}, year = {2013}, pages = {52}, keywords = {antioxidant activity, red wines, Dinga\v{c}, Postup, DPPH, ABTS}, title = {ANTIOXIDANT PROPERTIES OF RED WINES DINGA\v{C} AND POSTUP FROM PELJE\v{S}AC WINE REGION}, keyword = {antioxidant activity, red wines, Dinga\v{c}, Postup, DPPH, ABTS}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font