Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 643740

Sastav i svojstva kobiljeg mlijeka


Čagalj, Mateja
Sastav i svojstva kobiljeg mlijeka, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 643740 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav i svojstva kobiljeg mlijeka
(Composition and properties of mares milk)

Autori
Čagalj, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2013

Stranica
51

Mentor
Antunac, Neven

Ključne riječi
kobilje mlijeko; albuminsko mlijeko; kemijski sastav; fizikalna svojstva; higijenska kvaliteta
(mares milk; milk albumin; chemical composition; physical properties; hygienic quality)

Sažetak
Kobilje mlijeko oduvijek je bilo cijenjeno zbog svojih ljekovitih svojstava, zbog čega se danas sve više koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, te kao zamjena humanom mlijeku za prehranu novorođenčadi. Tijekom 2013. godine provedeno je istraživanje koje je imalo za cilj utvrditi kemijski sastav, fizikalna svojstva i higijensku kvalitetu kobiljeg mlijeka, za pasminu hrvatskog hladnokrvnjaka. Kobilje mlijeko je u prosjeku sadržavalo 10, 21% suhe tvari, 1, 23% mliječne masti, 1, 76% proteina, 0, 71% kazeina, 6, 26% laktoze. Srednja pH vrijednost iznosila je 7, 0, titracijska kiselost 2, 51°SH i točka ledišta -0, 5318°C. Ukupan broj mikroorganizama bio je manji od 58.000/mL a broj somatskih stanica od 47x103/mL. Volumen kobiljeg vimena i okolišni uvjeti (odsutnost ždrebeta) značajno utječu na sekreciju mlijeka. Na osnovu rezultata istraživanja mogu se predložiti kriteriji fizikalno-kemijskih i higijenskih parametara kvalitete kobiljeg mlijeka. Mogućnosti primjene mlijeka hrvatskog hladnokrvnjaka su mnogobrojne, ali se ono za sada u Hrvatskoj gotovo i ne koristi, zbog nedovoljne informiranosti i educiranosti potencijalnih potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čagalj, Mateja
Sastav i svojstva kobiljeg mlijeka, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Čagalj, M. (2013) 'Sastav i svojstva kobiljeg mlijeka', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}agalj, Mateja}, year = {2013}, pages = {51}, keywords = {kobilje mlijeko, albuminsko mlijeko, kemijski sastav, fizikalna svojstva, higijenska kvaliteta}, title = {Sastav i svojstva kobiljeg mlijeka}, keyword = {kobilje mlijeko, albuminsko mlijeko, kemijski sastav, fizikalna svojstva, higijenska kvaliteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}agalj, Mateja}, year = {2013}, pages = {51}, keywords = {mares milk, milk albumin, chemical composition, physical properties, hygienic quality}, title = {Composition and properties of mares milk}, keyword = {mares milk, milk albumin, chemical composition, physical properties, hygienic quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font