Pregled bibliografske jedinice broj: 643740
Sastav i svojstva kobiljeg mlijeka
Sastav i svojstva kobiljeg mlijeka, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 643740 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav i svojstva kobiljeg mlijeka
(Composition and properties of mares milk)
Autori
Čagalj, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2013
Stranica
51
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
kobilje mlijeko; albuminsko mlijeko; kemijski sastav; fizikalna svojstva; higijenska kvaliteta
(mares milk; milk albumin; chemical composition; physical properties; hygienic quality)
Sažetak
Kobilje mlijeko oduvijek je bilo cijenjeno zbog svojih ljekovitih svojstava, zbog čega se danas sve više koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, te kao zamjena humanom mlijeku za prehranu novorođenčadi. Tijekom 2013. godine provedeno je istraživanje koje je imalo za cilj utvrditi kemijski sastav, fizikalna svojstva i higijensku kvalitetu kobiljeg mlijeka, za pasminu hrvatskog hladnokrvnjaka. Kobilje mlijeko je u prosjeku sadržavalo 10, 21% suhe tvari, 1, 23% mliječne masti, 1, 76% proteina, 0, 71% kazeina, 6, 26% laktoze. Srednja pH vrijednost iznosila je 7, 0, titracijska kiselost 2, 51°SH i točka ledišta -0, 5318°C. Ukupan broj mikroorganizama bio je manji od 58.000/mL a broj somatskih stanica od 47x103/mL. Volumen kobiljeg vimena i okolišni uvjeti (odsutnost ždrebeta) značajno utječu na sekreciju mlijeka. Na osnovu rezultata istraživanja mogu se predložiti kriteriji fizikalno-kemijskih i higijenskih parametara kvalitete kobiljeg mlijeka. Mogućnosti primjene mlijeka hrvatskog hladnokrvnjaka su mnogobrojne, ali se ono za sada u Hrvatskoj gotovo i ne koristi, zbog nedovoljne informiranosti i educiranosti potencijalnih potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Neven Antunac
(mentor)