Pregled bibliografske jedinice broj: 643337
ISTRAŽIVANJE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI PLODA I SOKA ARONIJE
ISTRAŽIVANJE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI PLODA I SOKA ARONIJE, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 643337 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ISTRAŽIVANJE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI PLODA I SOKA ARONIJE
(DETERMINATION OF ANTIOXIDATIVE ACTIVITY OF ARONIA FRUIT AND JUICE)
Autori
Cuki, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2013
Stranica
39
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
aronija; antioksidativna aktivnost; polifenoli; antocijani; flavonoidi
(aronia; antioxidative activity; anthocyanins; phenols; flavonoids)
Sažetak
Aronija je jedna od biljaka s najvišim udjelom polifenolnih komponenata te pokazuje mnogobrojnu biološku aktivnost. Plodovi aronije pokazali su pozitivan učinak kod prevencije kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka debelog crijeva, a pokazalo se da ima i kemopreventivan učinak. Za takav doprinos odgovorne su polifenolne tvari od kojih najveći udio čine antocijani, proantocijani i flavonoli. Cilj ovog rada bio je određivanje antioksidacijskog kapaciteta uzoraka aronije. U tu svrhu ispitan je sok i svježa aronija, kojima je određen udio ukupnih fenola, flavonoida, antocijana i antioksidacijski kapacitet. Udjel ukupnih fenola određen je reakcijom s Folin-Ciocalteu reagensom. Antioksidacijski kapacitet određen je reakcijama sa željezo(III)-tripiridiltriazina (FRAP) i 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikala (DPPH). Svježa aronija pokazala je najveći antioksidtivni kapacitet te sadrži najviše ukupnih fenola, flavonoida i antocijana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ines Panjkota-Krbavčić
(mentor)