Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 643337

ISTRAŽIVANJE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI PLODA I SOKA ARONIJE


Cuki, Ivana
ISTRAŽIVANJE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI PLODA I SOKA ARONIJE, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 643337 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ISTRAŽIVANJE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI PLODA I SOKA ARONIJE
(DETERMINATION OF ANTIOXIDATIVE ACTIVITY OF ARONIA FRUIT AND JUICE)

Autori
Cuki, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2013

Stranica
39

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Ključne riječi
aronija; antioksidativna aktivnost; polifenoli; antocijani; flavonoidi
(aronia; antioxidative activity; anthocyanins; phenols; flavonoids)

Sažetak
Aronija je jedna od biljaka s najvišim udjelom polifenolnih komponenata te pokazuje mnogobrojnu biološku aktivnost. Plodovi aronije pokazali su pozitivan učinak kod prevencije kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka debelog crijeva, a pokazalo se da ima i kemopreventivan učinak. Za takav doprinos odgovorne su polifenolne tvari od kojih najveći udio čine antocijani, proantocijani i flavonoli. Cilj ovog rada bio je određivanje antioksidacijskog kapaciteta uzoraka aronije. U tu svrhu ispitan je sok i svježa aronija, kojima je određen udio ukupnih fenola, flavonoida, antocijana i antioksidacijski kapacitet. Udjel ukupnih fenola određen je reakcijom s Folin-Ciocalteu reagensom. Antioksidacijski kapacitet određen je reakcijama sa željezo(III)-tripiridiltriazina (FRAP) i 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikala (DPPH). Svježa aronija pokazala je najveći antioksidtivni kapacitet te sadrži najviše ukupnih fenola, flavonoida i antocijana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ines Panjkota-Krbavčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cuki, Ivana
ISTRAŽIVANJE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI PLODA I SOKA ARONIJE, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Cuki, I. (2013) 'ISTRAŽIVANJE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI PLODA I SOKA ARONIJE', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cuki, Ivana}, year = {2013}, pages = {39}, keywords = {aronija, antioksidativna aktivnost, polifenoli, antocijani, flavonoidi}, title = {ISTRA\v{Z}IVANJE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI PLODA I SOKA ARONIJE}, keyword = {aronija, antioksidativna aktivnost, polifenoli, antocijani, flavonoidi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cuki, Ivana}, year = {2013}, pages = {39}, keywords = {aronia, antioxidative activity, anthocyanins, phenols, flavonoids}, title = {DETERMINATION OF ANTIOXIDATIVE ACTIVITY OF ARONIA FRUIT AND JUICE}, keyword = {aronia, antioxidative activity, anthocyanins, phenols, flavonoids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font