Pregled bibliografske jedinice broj: 643336
Utjecaj hranidbe koza na sadržaj masnih kiselina u mlijeku
Utjecaj hranidbe koza na sadržaj masnih kiselina u mlijeku // Mljekarstvo, 62 (2012), 4; 231-240 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 643336 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranidbe koza na sadržaj masnih kiselina u
mlijeku
(Influence of goats feeding on the fatty acids
content in milk)
Autori
Klir, Željka ; Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 62
(2012), 4;
231-240
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
kozje mlijeko ; paša ; laneno ulje ; riblje ulje ; polinezasićene masne kiseline (PUFA)
(goat milk ; pasture ; linseed oil ; fish oil ; polyunsaturated fatty acids (PUFA))
Sažetak
Brojna su istraživanja ukazala na mogućnost modeliranja sadržaja masnih kiselina mliječne masti, u cilju povećanja sadržaja poželjnih n-3 nezasićenih masnih kiselina te smanjenja zasićenih masnih kiselina odgovarajućom hranidbom koza. Dosadašnja istraživanja pokazala su porast sadržaja kapronske (C6:0), kaprilne (C8:0), konjugirane linolne (CLA, rumenska kiselina, cis-9, trans-11 C18:2), linolenske (C18:3), eikozapentaenske (C20:5), dokozaheksaenske (C22:6) te ukupni sadržaj polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) u mlijeku koza napasivanih na pašnjacima. U iste je skupine koza utvrđen manji udio palmitoleinske (C16:1), linolne (C18:2), ukupan sadržaj n-6 nezasićenih masnih kiselina te niži n-6/n-3 omjer, u odnosu na skupinu koza držanih u staji i hranjenih sijenom lucerne. U mlijeku koza kojima je u obroke uključen dodatak ulja šafranike, značajno je povećan udio CLA dok je u koza hranjenih obrocima s dodacima lanenoga ulja značajno porastao udio C18:3 u mlijeku, u odnosu na skupine koza koje su hranjene bez dodatka navedenih ulja. Pri hranidbi koza s dodatkom zaštićenoga ribljeg ulja utvrđen je značajan prijenos eikozapentaenske-EPA i dokozaheksaenske-DHA masne kiseline u mlijeko. Zaštićeno riblje ulje smanjilo je negativan utjecaj dugolančanih masnih kiselina na aktivnost buražnih mikroorganizama, konzumaciju i probavljivost vlakana te inhibiciju sinteze masnih kiselina u mliječnoj žlijezdi. Pri dodavanju nezaštićenoga ribljeg ulja došlo je do povećanja udjela stearinske (C18:0) i oleinske (C18:1) masne kiseline zbog biohidrogenacije polinezasićenih masnih kiselina u buragu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-1780469-0225 - Hranidbeni aspekti modeliranja proizvodnosti i metaboličkog profila ovaca (Antunović, Zvonko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- CA Search (Chemical Abstracts)
- AGRIS
- SCOPUS