Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 643289

Utjecaj sustava hlađenja na kakvoću svinjskog mesa


Martinčić, Martin
Utjecaj sustava hlađenja na kakvoću svinjskog mesa, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 643289 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sustava hlađenja na kakvoću svinjskog mesa
(Influence of a refrigeration system on the quality of pork meat)

Autori
Martinčić, Martin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2013

Stranica
29

Mentor
Luković, Zoran

Neposredni voditelj
Kaić, Ana

Ključne riječi
sustavi hlađenja; svinjsko meso; kakvoća mesa
(refrigeration systems; pork meat; meat quality)

Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je proučiti i opisati sustave hlađenja koji se koriste u mesnoj industriji i njihov utjecaj na kakvoću svinjskog mesa. Postoje mnogi biokemijski i strukturni procesi koji se odvijaju u mesu neposredno prije, tijekom i nakon hlađenja. U ovom završnom radu je istaknut utjecaj hlađenja na mekoću mesa, sposobnost vezanja vode, održivost i boju mesa. U mesno-prerađivačkoj industriji se koriste različiti sustavi hlađenja koje možemo u osnovi podijeliti na konvencionalni, brze i „novije“ načine. Svaki od opisanih sustava ima svoje prednosti, ali i nedostatke te se svaki primjenjuje na način da se što je manje moguće odrazi negativno na kakvoću mesa. Osim sustava hlađenja, u praksi je naglasak stavljen i na različite postupke neposredno prije (postupci sa životinjama prije klanja) i poslije klanja (električna stimulacija) koji uz sustav hlađenja mogu znatnije ublažiti eventualne negativne promijene na mesu. Uz to, potrebno je napomenuti da se u novije vrijeme, u cilju poboljšanja kakvoće mesa, primjenjuju i različite kombinacije hlađenja (kriogeno - konvencionalno ; električna stimulacija - sprej hlađenje - vakum pakiranje - hlađenje imerzijom).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Luković (mentor)

Avatar Url Ana Kaić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Martinčić, Martin
Utjecaj sustava hlađenja na kakvoću svinjskog mesa, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Martinčić, M. (2013) 'Utjecaj sustava hlađenja na kakvoću svinjskog mesa', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Martin\v{c}i\'{c}, Martin}, year = {2013}, pages = {29}, keywords = {sustavi hla\djenja, svinjsko meso, kakvo\'{c}a mesa}, title = {Utjecaj sustava hla\djenja na kakvo\'{c}u svinjskog mesa}, keyword = {sustavi hla\djenja, svinjsko meso, kakvo\'{c}a mesa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Martin\v{c}i\'{c}, Martin}, year = {2013}, pages = {29}, keywords = {refrigeration systems, pork meat, meat quality}, title = {Influence of a refrigeration system on the quality of pork meat}, keyword = {refrigeration systems, pork meat, meat quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font