Pregled bibliografske jedinice broj: 643166
Trnoviti kapar (Capparis spinosa L.) - zaboravljeno bogatstvo hrvatskog Mediterana
Trnoviti kapar (Capparis spinosa L.) - zaboravljeno bogatstvo hrvatskog Mediterana, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 643166 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Trnoviti kapar (Capparis spinosa L.) - zaboravljeno bogatstvo hrvatskog Mediterana
(Caper bush (Capparis spinosa L.) - forgotten treasure of the Mediterranean)
Autori
Čulić, Jure
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2012
Stranica
30
Mentor
Grdiša, Martina
Ključne riječi
Capparis; spinosa L.; kapar; Capparidaceae; agrotehnologija; začin
(Capparis; spinosa L.; Caper bush; Capparidaceae; agrotechnology; spice)
Sažetak
Svrha ovog preglednog rada bila je proučiti dostupnu literaturu i sastaviti pregled informacija različitih autora na temu uzgoja i dorade trnovitog kapara (Capparis spinosa L.). Trnoviti kapar je višegodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Capparidaceae. Smatra se da potječe iz Sredozemlja i zapadne Azije, stoga je mediteranski dio Hrvatska idealno područje za uzgoj ove kulture. Ova biljna vrsta od davnina je poznata zbog svojih aromatičnih, ljekovitih i dekorativnih svojstava. Jakog je mirisa i okusa koji podsjeća na crnu i bijelu gorušicu i hren, stoga je mnogima neizostavan začin u kulinarstvu. Kemijske aktivne sastavnice kapara posjeduju brojna ljekovita svojstva, stoga se kapar koristi kao antioksidans, antihepatotoksik, antireumatik, antimikrobik, antimutagens i antitumorik. Koristi se i u kozmetičkoj industriji. Zbog navedenih svojstava u posljednjih nekoliko godina dobiva sve veći gospodarski značaj. U ovom radu objašnjena su biološka i kemijska svojstva kapara, agrotehnologija uzgoja kao i dorada prema stajalištima različitih autora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)