Pregled bibliografske jedinice broj: 643146
Proizvodnja i upotreba ljekovite kadulje (Salvia officinalis L.)
Proizvodnja i upotreba ljekovite kadulje (Salvia officinalis L.), 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 643146 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i upotreba ljekovite kadulje (Salvia officinalis L.)
(Production and Use of Sage (Salvia officinalis L.))
Autori
Lončarić, Matija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2012
Stranica
22
Mentor
Grdiša, Martina
Ključne riječi
ljekovita kadulja (Salvia officinalis L.); uzgoj; eterično ulje
(Sage (Salvia officinalis L.); production; essential oil)
Sažetak
Kadulja ili žalfija (Salvia officinalis L.) je trajnica iz porodice Lamiaceae. Naziv potječe od lat. riječi salvere što u prijevodu znači"spasiti" ili "biti dobroga zdravlja". Ova izvorno mediteranska biljka, uspijeva u cijeloj Europi, od Engleske i Španjolske pa do Turske te u Aziji i sjevernoj Americi. U Hrvatskoj kadulja je raširena u priobalju, posebno na otocima i kamenjaru dalmatinskog krša, gdje je korisna jer veže zemlju da je ne raznosi bura – stoga je često zovu najkorisnijim grmom u pošumljavanju krša. Najbolji predijeli kadulje su područje od Dubrovnika do Metkovića, srednjodalmatinski otoci i poluotok Istra. Biljka je punog svjetla, podnosi visoke temperature, sušu, ali i zimske niske temperature Kadulja nema posebno velikih zahtjeva prema kvaliteti zemljišta i uspješno se može uzgajati na skoro svim tipovima tla, pa i na siromašnim zemljištima Listovi kadulje se beru u punoj cvatnji i suše u hladu ili u sušarama, a destilacijom se dobiva eterično ulje. Glavne aktivne sastavnice eteričnog ulja su tujon, 1, 8 – cineol, kamfor i borneol. Pripravci od kadulje pomažu kod različitih tegoba kao što su prehlade, upala grla, angina, bolesti dišnih putova, tonzilitisa, bolesti desni i mnogih drugih oboljenja, bilo u obliku uvaraka za ispiranje usta ili toploga čaja. Prilikom korištenja kadulje kao i njenih pripravaka potreban je oprez. Ne smije se koristiti tijekom duljeg vremenskog razdoblja niti u velikim količinama, već isključivo kada je to potrebno. Pored korištenja u ljekovite svrhe kadulja se zbog svog antioksidativnog i antiseptičkog djelovanja sve više primjenjuje i u prehrambenog industriji, posebice mesnoj. Listovi koji su gorkog i trpkog okusa ujedno su i odličan začin mnogim jelima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)