Pregled bibliografske jedinice broj: 643145
Dvodomna kopriva (Urtica dioica L.) - od korova do dragocjenog lijeka
Dvodomna kopriva (Urtica dioica L.) - od korova do dragocjenog lijeka, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 643145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dvodomna kopriva (Urtica dioica L.) - od korova do dragocjenog lijeka
(Stinging nettle (Urtica dioica L.) - from weed to valuable remedy)
Autori
Marijanović, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2012
Stranica
24
Mentor
Grdiša, Martina
Ključne riječi
dvodomna kopriva; Urtica dioica L.; Urticaceae; prirodni insekticid
(Stinging nettle; Urtica dioica L.; Urticaceae; natural insecticide)
Sažetak
Dvodomna kopriva (Urtica dioica L.) je trajnica iz porodice Urticaceae. Jedna je od biljnih vrsta koja prolazi težak put od omiljene hrane i lijeka do neuglednog korova da bi se polako opet počela cijeniti njezina vrijedna prehrambena i ljekovita svojstva. Znanstveno ime roda dolazi od latinske riječi urere, što znači peći, a da je taj naziv opravdan mogli smo se i sami više puta uvjeriti. Kopriva ima široku primjenu u medicini, kozmetici, kulinarstvu, tekstilnoj industriji te u biovrtlarstvu. Prvi povijesni zapisi o koprivi potječu još iz antičkih vremena kada se koristila kao lijek protiv opće slabosti te kao sredstvo za „čišćenje“ organizma. U starogermanskoj mitologiji kopriva je bila simbol boga munje koji također žari i pali. Otuda vjerojatno i poznata narodna poslovica „Neće grom u koprive“. Tradicionalno se koristi u preparatima za kosu i vlasište kao i u preparatima za lice. Prije otkrića konoplje korištena je za dobivanje platna i užadi. U biovrtlarstvu se koristi kao sredstvo za prskanje protiv nametnika te kao gnojivo koje potiče rast i jača otpornost biljaka. Cilj ovog preglednog rada je detaljno opisati biološka i kemijska svojstva koprive, tehnologiju proizvodnje i prerade te ljekovita svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)