Pregled bibliografske jedinice broj: 642894
Uzgoj ovaca u Primorsko-goranskoj županiji
Uzgoj ovaca u Primorsko-goranskoj županiji, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 642894 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj ovaca u Primorsko-goranskoj županiji
(Farming of sheep in Primorsko-goranska county)
Autori
Miloloža, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2013
Stranica
25
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
ovca; ovčarstvo u Primorsko-goranskoj županiji; izvorne pasmine; ovčji proizvodi
(sheep; sheep farming in the Primorsko-goranska county; authentic breeds; sheep products)
Sažetak
Uzgoj ovaca u Primorsko-goranskoj županiji ima višestoljetnu tradiciju i uglavnom se temelji na izvornim pasminama koje se uzgajaju na ekstenzivan način. O povijesti uzgoja ovaca na navedenom području postoje brojni pisani dokazi koji ukazuju na važnost ovaca i vrijednost njihovih proizvoda za lokalno stanovništvo, koje se održalo do današnjih dana. Kako tijekom povijesti tako i u današnje vrijeme značaj ovčarstva je veći na kvarnerskim otocima u odnosu na područje Gorskog kotara i riječkog zaleđa gdje je uz ovce zastupljena i krupnija stoka. Na kvarnerskim otocima su nastale i danas se uzgajaju tri hrvatske izvorne pasmine ovaca: creska, krčak i rapska ovca, dok se na području Gorskog kotara i riječkog zaleđa uzgajaju dvije izvorne pasmine: istarska ovca i lička pramenka te nekolicina inozemnih pasmina ovaca. Glavni proizvodni cilj ovaca u Primorsko-goranskoj županiji je proizvodnja mesa, odnosno mlade janjetine, ali u novije vrijeme sve je veći interes i za proizvodnju ovčjeg mlijeka kao sirovine za proizvodnju sira. Danas je nadaleko poznata mlada janjetina sa navedenog područja koja je vrlo cijenjena među hrvatskim potrošačima, a svoje mjesto na tržištu osvajaju i vrhunski sirevi kao što su krčki, cresti i grobnički. Spoj posolice i aromatičnog bilja koje prevladava na kvarnerskim otocima daje poseban okus ovčjim proizvodima i čine ih prepoznatljivima na tržištu. Uz sve intenzivniji razvoj turizma ovčarstvo u Primorsko-goranskoj županiji ima bolje mogućnosti za daljni razvoj i lakši plasman svojih proizvoda.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)