Pregled bibliografske jedinice broj: 642697
Čimbenici raspucavanja plodova trešanja
Čimbenici raspucavanja plodova trešanja, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 642697 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čimbenici raspucavanja plodova trešanja
(Factors of fruit cracking in sweet cherry)
Autori
Blažon, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2013
Stranica
25
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
trešnja; pucanje ploda; metode zaštite
(sweet cherry; fruit cracking; methods of protection)
Sažetak
Raspucavanje ploda trešnje (Prunus avium, L.) kao glavnog problem u proizvodnji tema je mnogih istraživanja i diskusija. Točan uzrok još uvijek nije poznat, međutim smatra se da je glavni uzrok naglo povećanje količine vode u plodu što uzrokuje povećanja unutarnjeg tlaka te dolazi do pucanja epiderme ploda. Uporabom metoda zaštite od pucanja moguće je dobiti znatno smanjenje, u nekim slučajevima i potpuno sprječavanje pucanja. Kao najpouzdanija metoda preporučuje se sadnja otpornijih sorata trešnje te uporaba zaštitnih folija. Od ostalih načina zaštite ističe se uporaba antitranspiranata, okvašivača, mineralnih soli s naglaskom na kalcij, hormonalnih pripravka posebice upotreba giberlina te razne metode fizičkog odstranjivanja vode s površine ploda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)