Pregled bibliografske jedinice broj: 642494
Prehrana uzrokovana vjerskim opredjeljenjima - košer i halal hrana
Prehrana uzrokovana vjerskim opredjeljenjima - košer i halal hrana, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 642494 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana uzrokovana vjerskim opredjeljenjima - košer i halal hrana
(Nutrition caused by religious orientation- kosher and halal food)
Autori
Miličević Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2013
Stranica
21
Mentor
Kovačić, Damir
Neposredni voditelj
Tomić, Marina
Ključne riječi
halal hrana; košer hrana; tržište
(halal food; kosher food; market)
Sažetak
Svaka religija ima određena pravila kojih se njezini sljedbenici moraju pridržavati. U radu su prikazana pravila vezana uz hranu koju je dopušteno, odnosno zabranjeno konzumirati među židovima i muslimanima. Za razliku od kršćanstva, gdje ne postoji zabrana glede konzumiranja određene hrane, židovima i muslimanima zabranjena je konzumacija svinjetine, ali postoji još niz pravila kojih se moraju pridržavati. Tijekom prošlosti vjere su bile odvojene i nisu imale mnogo doticaja jedne s drugima, no globalizacija, brojni ratovi i migracije stanovništva to su promijenile. Tržišta više nisu zatvorena već je svijet postao globalno tržište. Posljedica toga je raslojavanje muslimanskog i židovskog stanovništva po svijetu. Europa je postala veliko halal tržište, pri čemu po potrošnji prednjači Francuska. Po potrošnji košer hrane u svijetu, uz Izrael, prednjači SAD. Zanimljivo je da, halal i košer proizvode ne konzumiraju samo potrošači tih vjerskih opredjeljenja, nego sve više i ostali potrošači koji te proizvode smatraju zdravijim, kvalitetnijim i sigurnijeg podrijetla. Cilj rada je objasniti vjerska pravila koja se odnose na konzumiranje hrane kojih se muslimani i židovi pridržavaju te opisati zakonodavni okvir, odnosno postupak certificiranja takvih proizvoda te ukratko prikazati tržište tih proizvoda na svjetskoj, europskoj i hrvatskoj razini.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb