Pregled bibliografske jedinice broj: 642223
Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda i njihova primjena u očuvanju zdravlja ljudi
Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda i njihova primjena u očuvanju zdravlja ljudi, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka
CROSBI ID: 642223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda i njihova primjena u očuvanju zdravlja ljudi
(The effect of bioactive peptides of milk and dairy products on human health)
Autori
Ana Cvitan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za biotehnologiju
Mjesto
Rijeka
Datum
12.09
Godina
2013
Stranica
48
Mentor
Giacometti, Jasminka
Neposredni voditelj
Giacometti, Jasminka
Ključne riječi
Bioaktivni peptidi; Mlijeko i mliječni proizvodi; Funkcionalnost bioaktivnih peptida; in vitro testiranje; in vivo testiranje
(Bioactive peptides; Milk and milk products; Functionality of bioactive peptides; in vitro testing; in vivo testing)
Sažetak
Mlijeko sadrži veliki broj proteina različitih funkcija. Osim zaštitne uloge, uslijed djelovanja različitih patogena i enteropatogena, neophodni su za proizvodnju različitih mliječnih proizvoda. Dokazano je da mlijeko sadrži niz bioaktivnosti koje imaju važnu ulogu u najranijoj dobi ljudi i životinja. Većina peptida su neraspoloživi unutar proteina mlijeka. Biološki aktivnima postaju nakon razgradnje proteina kazeina ili proteina sirutke. Proteoliza se odvija enzimskom razgradnjom tijekom probave, mikrobnom fermentacijom djelovanjem mliječno-kiselih bakterija (LAB) te djelovanjem proteolitičkih enzima iz drugih izvora (biljke, mikroorganizmi). Svi oni rezultiraju izdvojenim sekvencama peptida iz izvornih mliječnih proteina. U posljednjih desetak godina pronađene su važne biološke funkcije ovih peptida. Neki bioaktivni peptidi su jednofunkcionalni dok su drugi višefunkcionalni. Funkcionalnost peptida mlijeka i mliječnih proizvoda određuje se različitim in vivo i in vitro modelima. Cilj ovog rada bio je da se na temelju pregleda znanstvene literature, izlože modeli testiranja funkcionalnosti peptida mlijeka i fermentiranih mliječnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Biotehnologija
Napomena
Potpora Sveučilišta u Rijeci br. 13.11.1.2.02
POVEZANOST RADA
Projekti:
335-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre (Giacometti, Jasminka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju
Profili:
Jasminka Giacometti
(mentor)